top of page
blog.jpeg
  • תמונת הסופר/תAyelet Rosenfeld

חומוס ירוק (חאמלה מלאנה) ושום טרי

כשהייתי ילדה הייתי מטיילת ברחובות העיר העתיקה בירושלים יחד עם הורי, ואחד הטעמים שזכורים לי ביותר היה של החאמלה מלאנה. אלו גרגרי חומוס ירוק, שעדיין בתרמילים, לפני שהוציאו אותם וייבשו אותם לגרגרי החומוס שאנחנו מכירים.

בעיר העתיקה הרוכלים היו קולים את תרמילי החומוס על האש, ואנחנו היינו מקבלים אותם בשקית חומה מלאה בטעם טרי ושרוף. זה היה מעדן.

זה לא פלא שמאז, כל פעם שאני רואה בשוק את התרמילים האלו, אני קונה כמות גדולה כדי שיהיה לי מלאי לכל השנה.

העונה של תרמילי חומוס אלו היא קצרה מאוד. מספר שבועות בשנה. בנוסף אין הרבה דוכנים בשוק שמוכרים אותם. לכן אני לא צריכה לספר לכם כמה שמחתי אתמול כשראיתי אותם מתנוססים בגאווה על אחד מהדוכנים בשוק מחנה יהודה.


חמלה מלאנה
חאמלה מלאנה

מה אני עושה איתם?

כשאני מוצאת אותם בשוק אני קונה כמות גדולה, מגיעה הביתה ומכניסה למקפיא. כשבא לי לנשנש אני מוציאה חופן, מניחה בתבנית אפייה, מפזרת מעט מלח, ומכניסה לתנור בחום של 180 מעלות ל-16-20 דקות בערך תוך כדי ערבוב. התרמילים צריכים לקבל גוון זהוב, אבל יש לשים לב שלא יישרפו. מאוד מהר הם נשרפים לכן בזמן האפייה יש לערבב כל 5-7 דקות.


איך אוכלים?

פשוט ממקלפים את התרמיל וזוללים את גרגר החומוס. טעים!

אפשר גם לקלות במחבת ללא שמן או על מנגל שיש לו פלטת צלייה, ולדאוג לערבב כל המן עד שהם מקבלים גוון צלוי, שרוף מעט.


איילת אוכלת חאמלה מלאנה
טעים!!
הידעת? גרגרי החומוס הם מקור מצויין לחלבון איכותי!

מחקר ישראלי: רוצה לרזות – תאכל שום


לקראת פסח זו העונה של השום הטרי. הוא מקשט כמעט כל דוכן בשוק, ומריחים את הארומה החזקה שלו למרחקים. אני קונה כ-8 ק"ג בערך, מה שמספיק לי כמעט לשנה שלמה, עד השנה הבאה.

שרשראות שום טרי בשוק מחנה יהודה
שרשראות שום טרי בשוק מחנה יהודה

ממליצה לקנות את ראשי השום יחד עם הגבעולים, כי מבין דבר (המוכר בשוק) אמר לי שהגבעולים מזינים את הראש ואם נחתוך אותם מוקדם מדי, הם יתייבשו לפני זמנם. מאז אני שומעת בקולו. לא בדקתי אחרת, אבל אני משאירה את הגבעולים, ורק כשהם מתייבשים אני חותכת ומפרידה אותם מהראשים. מי שיבוא אלי היום יריח ארומה חזקה של שום במרפסת.

איילת מחזיקה חבילה של שום טרי
איילת והשום, סיפור אהבה

החבילות ארוזות ונישאות הביתה:

הידעת? בשנת 1500 לפני הספירה השתמשו המצרים הקדמונים בשום לריפוי מחלות לב, פצעים, גידולים, פרזיטים וכאבי ראש

אז לסיכום, השבוע שתי מציאות מרגשות. ומה שעוד יותר מרגש הן העדויות ההיסטוריות שגילו ששני מאכלים אלו נאכלו כבר לפני 5000 שנה, ולהן תכונות מרפאות ומזינות.

1,516 צפיות

Comments


bottom of page