לתבלין האיטלקי התמים הזה, שאנחנו רגילים לטעום אותו ברוטב העגבניות לפיצה או לפסטה, יש כח עוצמתי ביותר. אני יכולה לומר שהוא אחד מעשבי התיבול המרפאים והמחזקים ביותר שקיימים על פני כדור הארץ.
האורגנו נלחם בחיידקים ובוירוסים, לפעמים טוב הרבה יותר מכל אנטיביוטיקה שאנו מכירים, בלי ליצור נזק לגוף.
האורגנו, שנקרא גם מיורן (Marjoran) או מנטת ההרים, הוא צמח ממשפחת המנטה והנענע. יש יותר מ-20 זנים של אורגנו.
היום האורגנו מקושר למטבח האיטלקי, אבל במקור נעשה בו שימוש בארה"ב לצרכים רפואיים. אחרי מלחמת העולם השנייה, כאשר החיילים חזרו מאירופה הם הביאו איתם את הטעם של האורגנו גם לתיבול מאכלים.
למה כדאי לנו לאכול אורגנו?
האם ידעתם שכף אחת של עלי אורגנו מכילה אותה כמות נוגדי חמצון שיש בתפוח שלם, או בננה, או כוס של שעועית ירוקה או חצי כוס של גזר מבושל?
באורגנו יש ויטמינים ומינרלים רבים יחד עם פיטוכימיקלים אחרים שמקנים לו את התכונות הנפלאות שלו.
ביוון העתיקה השתמשו באורגנו להרפיית שרירים כואבים, והרומאים השתמשו באורגנו לעקיצות של עקרבים או עכבישים. בארה"ב השתמשו באורגנו לשיעול כרוני, אסתמה, ולשיכוך כאבי שיניים. מאוחר יותר התחילו לשלב בין שמן זית ואורגנו לטיפול בנשירת שיער ולכאבים ראומטיים ונקעים.
היתרונות הרפואיים של אורגנו
באורגנו ישנן חומצות פנוליות שהן נוגדות חמצון חזקות, שנמצא שהן יכולות לעזור במניעת סרטן ונגד נזק ב DNA כתוצאה מהקרנות.
בנוסף, האורגנו הוא אנטיבקטריאלי ואנטי ויראלי, ז"א שהוא מצויין נגד חיידקים ווירוסים. מחקר שנעשה במעבדה הראה ששמן אורגנו יצר נזק לחיידק E Coli תוך דקה אחת. במחקר אחר נמצא שהאורגנו חיסל טפיל אחר שגרם לשלשולים וכאבי בטן.
שילוב של תמצית חמוציות ושמן אורגנו נמצא כיעיל מאוד נגד החיידק הליקובקטר פילורי.
לכן, אם אתם רוצים לחזק את מערכת החיסון שלכם החורף, ולהמנע מהתקררויות, נזלת, ליחה, שיעול וכד', הכניסו לתזונה שלכם עלי אורגנו טריים.
איך לבחור ואיך לקנות אורגנו?
בחרו אורגנו טרי שהצבע שלו ירוק בוהק, ושאינו נבול. המנעו מלקנות עלי אורגנו שחורים או צהובים.
לאורגנו ריח חזק, מתקתק וייחודי. הריחו לפני הקנייה.
ניתן לשמור אורגנו טרי במקרר בקופסה אטומה למשך שבוע.
ההמלצה החמה שלי – קנו עציץ אורגנו טרי וגדלו אותו בבית. כך יהיה לכם אורגנו טרי כל הזמן ותוכלו להשתמש בו בכל מאכל .
איך להשתמש באורגנו?
ניתן לקצוץ את האורגנו או להשתמש בעלים השלמים במגוון מאכלים.
האורגנו מצויין ונותן טעם לרטבים, סלטים, לחמים, מרינדה לירקות, שעועית וקטניות אחרות, עופות ודגים.
את האורגנו משלימים השום, טימין, פטרוזיליה ושמן זית, כך שמומלץ לערבב בניהם.
מהיום, ולמשך כל החורף, כל פעם שאתם מכינים מרק, רוטב, סלט או כל מאכל אחר, הכניסו לתוכו גם אורגנו טרי.
שימוש בשמן אורגנו
ממליצה לכם לקנות שמן ארומטי טהור של אורגנו (ניתן למצוא בחנויות הטבע) כדי שיהיה בבית, ואז ניתן להשתמש בו במגוון אפשרויות:
תמיד תמהלו אותו כי הוא ממש ממש חזק. טפטפו 2-3 טיפות משמן האורגנו לתוך 1 כפית של שמן זית. ואז עם התמהיל הזה ניתן להשתמש במגוון דרכים:
אפשר לטפטף על מפית ולשאוף אותו,
אפשר לשפוך אותו לתוך קערה עם מים רותחים ופשוט לשאוף את האדים לפתיחה של כל הסינוסים
ואפשר להכין ממנו תה:
תה להתקררויות
מרכיבים:
1 כפית דבש
3 טיפות של שמן אורגנו טהור
¼ כפית כורכום
1 כף מיץ לימון
1 ס"מ של שורש ג'ינג'ר
1 כוס מים רותחים
אופן ההכנה:
לערבב הכל ולשתות.
יש לשים לב - לא מומלץ לנשים בהריון ולילדים עד גיל 12 .
אם לוקחים תרופות או שסובלים מבעיה בריאותית תמיד להתייעץ עם הרופא!