אוכל בריא אינו בהכרח "אוכל לא טעים". להפך , פעמים רבות הוא הרבה יותר טעים!
ניתן להכין את אותם מאכלים מוכרים ואהובים (כן-גם פיצה והמבוגר) אבל בגירסה בריאה הרבה יותר ללא שינוי בטעם.
המטרה היא להשתמש מרכיבים בריאים יותר ומלבד הטעם, גם להכניס ערך מוסף למאכלים .
כך הגוף יקבל את מנת הערך תזונתי לה הוא זקוק – הויטמינים, המינרלים ואבות המזון הנחוצים.
כשהגוף מאוזן ובא על סיפוקו תחושת הרעב פוחתת,ואנו פחות מנשנשים ואף לעיתים מרזים.
אז מה להחליף במה?
דגנים (לכתבה על דגנים)
רוב הדגנים שאנו אוכלים היום הם מעובדים ונטולים ערך תזונתי. יש לאכול רק דגנים מלאים.
חיטה – השימוש היום במוצרים העשויים מחיטה הינו רחב מאוד.
אנו אוכלים לחם, עוגות, עוגיות, פסטה, קוסקוס, סולת, בורגול – והכל עשוי מחיטה.
כמעט אין ארוחה שלא משולב בה משהו העשוי מחיטה.
אם אוכלים מדגן זה יותר מדי הוא עלול לגרום להשפעה שלילית על הגוף, אלרגיות ובעיות עיכול.
אני מציעה לגוון ולהחליף את החיטה בדגנים מלאים אחרים.
מוצר |
להחליף ב- |
אופן השימוש וההכנה |
הערות |
---|---|---|---|
קמח לבן |
קמח מלא
|
1 כוס קמח לבן = 1 כוס קמח מלא פחות 2 כפות |
רוב הקמחים המלאים שנמכרים לאפייה ביתית כן עשויים מחיטה מלאה, אך יש כאלה שעשויים מחיטה מפורקת לגורמים (סובין, נבט, סולת, קמח לבן) שאחר כך מורכבת מחדש. איך יודעים אם זה קמח מורכב? מנפים. אם נשארות קליפות או חתיכות סובין במסננת, סימן שהקמח מורכב ואינו מחיטה מלאה. בחנויות טבע ניתן לרכוש קמח 100% שהינו קמח בו נטחנו כל חלקי גרגר החיטה, או קמח 70% שהינו קמח מלא מנופה. קמח זה הינו אורירי יותר.
|
פסטה, פתיתים וקוסקוס מקמח לבן |
פסטה, פתיתים וקוסקוס מחיטה מלאה או דגנים מלאים אחרים |
לפי ההוראות על גבי האריזה. זמן הבישול ארוך יותר מאשר המוצרים מהקמח הלבן. |
היום יש פסטות נהדרות מקמחים שונים: כוסמין, קינואה, שעועית, אורז ועוד. |
אורז לבן |
אורז מלא |
על כל כוס אורז יש להשתמש בערך ב- ¾¾ 1 – 2 כוסות מים. אורך בישול האורז אורך כ-40 דקות. |
ישנם סוגים שונים של אורז מלא: ארוך, עגול, בסמטי ועוד. הבסמטי הינו מעודן מאוד וטעים. לממולאים וסושי מתאים העגול. האורז הנמכר בחנויות הטבע שונה מזה הנמכר ברשתות השיווק. נסו ומצאו את האורז העדיף עליכם. כמות המים לבישול האורז תלויה בסוג האורז. ובסיר הבישול. נסו עד שתמצאו את היחסים האידיאלים לכם. אם טעמו של האורז המלא זר לכם, אל תוותרו אחרי הטעימה הראשונה. נסו מגוון מתכונים (למשל סלט אורז מתכון מעולה להתרגל לאורז מלא) עד שתמצאו את צורת הבישול הטעימה לכם. |
שומנים ושמנים (לכתבה על שמנים)
מוצר |
להחליף ב- |
הערות |
שמנים מזוככים |
שמנים מכבישה קרה |
הארץ שלנו שופעת עצי זית ולכן שמן זית הוא הבחירה הטבעית וניתן להשתמש בו לכל בישול ואפיה. אם רוצים שמן עם טעם ניטראלי יותר ניתן להשתמש בשמן קנולה. בנוסף ניתן להשתמש בשמן שומשום, אבוקדו, אגוזים שהם בעלי טעם דומיננטי יותר. |
מרגרינה |
חמאה, שמן מכבישה קרה |
אין להשתמש כלל במרגרינה-שומן טרנס המזיק מאוד לגוף. כאשר על האריזה כתוב "שומן צמחי" הכוונה היא למרגרינה ולכן יש להימנע לגמרי גם מכל המאכלים המתועשים כגון עוגות, עוגיות, בצק עלים וכו'. |
מיונז תעשייתי |
מיונז העשוי משמן זית או מיונז תוצרת בית העשוי משמן מכבישה קרה.
|
המיונז התעשייתי מכיל שמנים מזוככים המזיקים לגוף וכימיקלים רבים. זהו מוצר גרוע מאוד. |
ממתיקים
סוכר (גם לבן וגם חום) הוא ממתיק עשיר בקלוריות ריקות אשר מעלה את רמת הסוכר בדם במהירות ושימוש ממושך בו עלול לגרום לסוכרת ובעיות בריאות אחרות.
מוצר |
להחליף ב- |
הערות |
סוכר |
לתת שעורה או סירופ אורז, רכז פרי טבעי, מולסה שחורה ללא גופרית |
|
ממתיקים מלאכותיים (סוכרזית, אספרטים, סורביטול, מלטיטול וכו') |
אין להשתמש בכלל! |
|
סירופ מייפל מתועש |
סירופ מייפל טהור |
סירופ המייפל הנמכר ברשתות המזון אינו כלל סירופ מייפל אלא תערובת כימיקלים. הסתכלו על רשימת הרכיבים. |
דבש |
דבש לא מחומם |
תהליך הרדייה כולל בד"כ את חימום הדבש דבר שגורם לדבש לאבד את הערך התזונתי שלו ולהפוך לסוכר פשוט. דבש שנאסף בתהליך ללא חימום בעל ערך תזונתי מעט גבוה יותר. יש לזכור שגם דבש הינו סוכר פשוט. |
איילת שלום 😉 ראשית, תודה על האתר הנפלא שלך!! הוא מעניק תשובות לשאלות שכבר הרבה זמן אני מחפשת תשובה להן, והכל באופן ברור, קליט ונח 😉
שנית, תהיתי לגבי שני דברים שלא הוזכרו בטבלת "מה להחליף במה":
הראשון- תחליף לשמן:
בפגישה עם נטורפתית מאיזורי הבנתי ששמן קוקוס הוא השמן המומלץ ביותר לחימום -טיגון ובישול או אפייה. מה גם שקראתי ששמן זית הוא ממש לא טוב לחימומים כאלה… לכן התפלאתי שבטבלה שמן הקוקוס לא מוזכר, ומצד שני שהמלצת להשתמש בשמן זית לבישול ואפייה…?
שנית, תחליף לסוכר:
לא הזכרת סירופ אגבה ודבש תמרים (סילאן ) כתחליפים לסוכר, ותהיתי מדוע? אני משתמשת בהם כי חשבתי שהם נחשבים להכי בריאים יחסית בתחום הממתיקים…
שוב תודה, האתר שלך שמור אצלי במועדפים ואני ממליצה עליו למכריי בחום.
בברכה, לירון
הי לירון,
תודה על המחמאות-מחמם את הלב!
בנוגע לשאלותייך:
1. שמן קוקוס-הוא אכן השמן שנחשב ליציב ביותר מבין השמנים אך גם שמן זית נחשב ליציב מיד אחריו ולכן שניהם נוחים וטובים לטיגון, אפייה ובישול. כאשר הטעם של הקוקוס דומיננטי ומפריע-אפשר להחילף לשמן זית
2. אגבה-עדיין אין מספיק עבודות המאשרות את בטיחותו לשימוש וסילאן-הוא סוכר טהור-סוכר התמרים המזוקק שאינו מכיל סיבים ורכיבי תזונה אחרים. אנחנו מעדיפות להשתמש בתמרים טחונים כממתיק טבעי.
המון בריאות,
לילך
אכלתי מרק עם בורגול ועדשים וכן אורז מלא עגול והייתה תגובה מאוד קשה של הבטן כאבים ושבורים בלי סוף אציין שפעם ראשונה אני אוכלת אורז מלא עגול בדרכ אוכלת את המלא מאורך נראה לך שזה מהאורז או הצרוף שלו עם הבורגול?