כשהייתי ילדה הייתי מטיילת ברחובות העיר העתיקה בירושלים יחד עם הורי, ואחד הטעמים שזכורים לי ביותר היה של החאמלה מלאנה. אלו גרגרי חומוס ירוק, שעדיין בתרמילים, לפני שהוציאו אותם וייבשו אותם לגרגרי החומוס שאנחנו מכירים.
בעיר העתיקה הרוכלים היו קולים את תרמילי החומוס על האש, ואנחנו היינו מקבלים אותם בשקית חומה מלאה בטעם טרי ושרוף. זה היה מעדן.
זה לא פלא שמאז, כל פעם שאני רואה בשוק את התרמילים האלו, אני קונה כמות גדולה כדי שיהיה לי מלאי לכל השנה.
העונה של תרמילי חומוס אלו היא קצרה מאוד. מספר שבועות בשנה. בנוסף אין הרבה דוכנים בשוק שמוכרים אותם. לכן אני לא צריכה לספר לכם כמה שמחתי אתמול כשראיתי אותם מתנוססים בגאווה על אחד מהדוכנים בשוק מחנה יהודה.
מה אני עושה איתם?
כשאני מוצאת אותם בשוק אני קונה כמות גדולה, מגיעה הביתה ומכניסה למקפיא. כשבא לי לנשנש אני מוציאה חופן, מניחה בתבנית אפייה, מפזרת מעט מלח, ומכניסה לתנור בחום של 180 מעלות ל-16-20 דקות בערך תוך כדי ערבוב. התרמילים צריכים לקבל גוון זהוב, אבל יש לשים לב שלא יישרפו. מאוד מהר הם נשרפים לכן בזמן האפייה יש לערבב כל 5-7 דקות.
איך אוכלים? פשוט ממקלפים את התרמיל וזוללים את גרגר החומוס. טעים!
אפשר גם לקלות במחבת ללא שמן או על מנגל שיש לו פלטת צלייה, ולדאוג לערבב כל המן עד שהם מקבלים גוון צלוי, שרוף מעט.
מחקר ישראלי: רוצה לרזות – תאכל שום
עוד מציאה שבועית מרגשת.
זו העונה של השום הטרי. הוא מקשט כמעט כל דוכן בשוק, ומריחים את הארומה החזקה שלו למרחקים. אני קונה כ-8 ק"ג בערך, מה שמספיק לי כמעט לשנה שלמה, עד השנה הבאה.
ממליצה לקנות את ראשי השום יחד עם הגבעולים, כי מבין דבר (המוכר בשוק) אמר לי שהגבעולים מזינים את הראש ואם נחתוך אותם מוקדם מדי, הם יתייבשו לפני זמנם. מאז אני שומעת בקולו. לא בדקתי אחרת, אבל אני משאירה את הגבעולים, ורק כשהם מתייבשים אני חותכת ומפרידה אותם מהראשים. מי שיבוא אלי היום יריח ארומה חזקה של שום במרפסת 🙂
החבילות ארוזות ונישאות הביתה:
אל תפספסו, כי בעוד שבוע – שבועיים העונה תסתיים. הטעם של השום הטרי עדין יותר וטעים הרבה יותר מהשום היבש שאנו מכירים.
אז לסיכום, השבוע שתי מציאות מרגשות. ומה שעוד יותר מרגש הן העדויות ההיסטוריות שגילו ששני מאכלים אלו נאכלו כבר לפני 5000 שנה, ולהן תכונות מרפאות ומזינות.
מייל מצויין, בהיר, ברור, צבעוני ונושא ריחות של עוד
איילת יקרה
בוקר אור, מריח ורענן.
תודה לך על עדכונים וטיפים שכאלה,
דרך נפלאה לשמור על קשר רציף.
המשך יום מבורך וקסום.
אורית
היי איילת,תודה על ההתחדשויות.האם משתמשים בשום הטרי כמו היבש?
תודה רבה איילת על הפינה החמודה. גם אני עושה מדי פעם טיול קניות בשוק וזו חוויה נפלאה, ואחר כך יש המון אוכל טעים בבית :-). האם את יכולה גם לציין איפה מצאת את החומוס הירוק, באיזה דוכן…בערך? קצת קשה לחפש משהו שלא מכירים בתוך מגוון כזה עצום של דוכנים.
תודה
יהודית
הי איילת יקרה,
את מזכירה גם לי נשכחות ומאוד נהנתי לקרוא את הפוסט הזה.
גם אני לקוחה קבועה בשוק ויש הרבה בעלי דוכנים שמכירים גם אותי.זה כיף מאוד וגם אני אוהבת את השוק מה גם ששוק ירושלים הוא שוק נודע בכול הארץ. יש לי חברים לא ירושלים שהם מכירים ואוהבים גם את שוק מחנה יהודה.
שלום אילת!
שאלה מס 1
האם המידע על גרגירי חומוס מתיחס רק לגרגירים הטריים?
לי אין נגישות למחנה יהודה
שאלה מם 2
האם לקיחת תרופות לדלול דם מונעת את האפשרות לשמוש בשום? במידה והתשובה היא שלילית מהן ההוראות הכמותיות?
הרעיון של הפינה החדשה הוא מדהים!
אלה
שלום,
תודה על מייל ענייני ומועיל.
איך שומרים את השום?
את כותבת שאצלך הוא במרפסת.
חשוף בשמש?
ארוז?
בתוך כלי כלשהו?
תודה,
שלוית
רעיון נפלא
כיף לשמוע ולהיזכר וגם טוב לדעת שעשיו זה העונה של השום הטרי והחומוס הירוק עכשיו אני חייבת לתכנן נסיעה לשוק ולקנות את שני המצרכים האלו זה פשוט נפלא שיש לנו את השום הטרי בבית לכול השנה. לגבי החומוס חידשת לי ותודה על כך
כיף! רוצים עוד!!!
תודה רבה על המייל הבריא!! לא בטוחה שאסע במיוחד שוק מחנה יהודה בשביל חומוס ירוק, אבל שום טרי יש לנו פה במינימרקט ביישוב, אז אקנה!!
חג שמח!
מתי יש את החומוס הזה