לתבלין האיטלקי התמים הזה, שאנחנו רגילים לטעום אותו ברוטב העגבניות לפיצה או לפסטה, יש כח עוצמתי ביותר. אני יכולה לומר שהוא אחד מעשבי התיבול המרפאים והמחזקים ביותר שקיימים על פני כדור הארץ.
האורגנו נלחם בחיידקים ובוירוסים, לפעמים טוב הרבה יותר מכל אנטיביוטיקה שאנו מכירים, בלי ליצור נזק לגוף.
האורגנו, שנקרא גם מיורן (Marjoran) או מנטת ההרים, הוא צמח ממשפחת המנטה והנענע. יש יותר מ-20 זנים של אורגנו.
היום האורגנו מקושר למטבח האיטלקי, אבל במקור נעשה בו שימוש בארה"ב לצרכים רפואיים. אחרי מלחמת העולם השנייה, כאשר החיילים חזרו מאירופה הם הביאו איתם את הטעם של האורגנו גם לתיבול מאכלים.
למה כדאי לנו לאכול אורגנו?
האם ידעתם שכף אחת של עלי אורגנו מכילה אותה כמות נוגדי חמצון שיש בתפוח שלם, או בננה, או כוס של שעועית ירוקה או חצי כוס של גזר מבושל?
באורגנו יש ויטמינים ומינרלים רבים יחד עם פיטוכימיקלים אחרים שמקנים לו את התכונות הנפלאות שלו.
ביוון העתיקה השתמשו באורגנו להרפיית שרירים כואבים, והרומאים השתמשו באורגנו לעקיצות של עקרבים או עכבישים. בארה"ב השתמשו באורגנו לשיעול כרוני, אסתמה, ולשיכוך כאבי שיניים. מאוחר יותר התחילו לשלב בין שמן זית ואורגנו לטיפול בנשירת שיער ולכאבים ראומטיים ונקעים.
היתרונות הרפואיים של אורגנו
באורגנו ישנן חומצות פנוליות שהן נוגדות חמצון חזקות, שנמצא שהן יכולות לעזור במניעת סרטן ונגד נזק ב DNA כתוצאה מהקרנות.
בנוסף, האורגנו הוא אנטיבקטריאלי ואנטי ויראלי, ז"א שהוא מצויין נגד חיידקים ווירוסים. מחקר שנעשה במעבדה הראה ששמן אורגנו יצר נזק לחיידק E Coli תוך דקה אחת. במחקר אחר נמצא שהאורגנו חיסל טפיל אחר שגרם לשלשולים וכאבי בטן.
שילוב של תמצית חמוציות ושמן אורגנו נמצא כיעיל מאוד נגד החיידק הליקובקטר פילורי.
לכן, אם אתם רוצים לחזק את מערכת החיסון שלכם החורף, ולהמנע מהתקררויות, נזלת, ליחה, שיעול וכד', הכניסו לתזונה שלכם עלי אורגנו טריים.
איך לבחור ואיך לקנות אורגנו?
בחרו אורגנו טרי שהצבע שלו ירוק בוהק, ושאינו נבול. המנעו מלקנות עלי אורגנו שחורים או צהובים.
לאורגנו ריח חזק, מתקתק וייחודי. הריחו לפני הקנייה.
ניתן לשמור אורגנו טרי במקרר בקופסה אטומה למשך שבוע.
ההמלצה החמה שלי – קנו עציץ אורגנו טרי וגדלו אותו בבית. כך יהיה לכם אורגנו טרי כל הזמן ותוכלו להשתמש בו בכל מאכל .
איך להשתמש באורגנו?
- ניתן לקצוץ את האורגנו או להשתמש בעלים השלמים במגוון מאכלים.
- האורגנו מצויין ונותן טעם לרטבים, סלטים, לחמים, מרינדה לירקות, שעועית וקטניות אחרות, עופות ודגים.
- את האורגנו משלימים השום, טימין, פטרוזיליה ושמן זית, כך שמומלץ לערבב בניהם.
מהיום, ולמשך כל החורף, כל פעם שאתם מכינים מרק, רוטב, סלט או כל מאכל אחר, הכניסו לתוכו גם אורגנו טרי.
שימוש בשמן אורגנו
ממליצה לכם לקנות שמן ארומטי טהור של אורגנו (ניתן למצוא בחנויות הטבע) כדי שיהיה בבית, ואז ניתן להשתמש בו במגוון אפשרויות:
תמיד תמהלו אותו כי הוא ממש ממש חזק. טפטפו 2-3 טיפות משמן האורגנו לתוך 1 כפית של שמן זית. ואז עם התמהיל הזה ניתן להשתמש במגוון דרכים:
- אפשר לטפטף על מפית ולשאוף אותו,
- אפשר לשפוך אותו לתוך קערה עם מים רותחים ופשוט לשאוף את האדים לפתיחה של כל הסינוסים
- ואפשר להכין ממנו תה:
- 1 כפית דבש
- 3 טיפות של שמן אורגנו טהור
- ¼ כפית כורכום
- 1 כף מיץ לימון
- 1 ס"מ של שורש ג'ינג'ר
- 1 כוס מים רותחים
- לערבב הכל ולשתות.
- יש לשים לב - לא מומלץ לנשים בהריון ולילדים עד גיל 12 .
- אם לוקחים תרופות או שסובלים מבעיה בריאותית תמיד להתייעץ עם הרופא!
באושר עד עצם היום הזה!
האם ידעתם? ברומא ויוון העתיקות היו מכתירים חתן וכלה בעזרת אורגנו במהלך טקס החתונה, מכיוון שהאמינו שצמח מרפא זה מסלק את העצב
- ½ בצל בינוני, קצוץ דק
- 2 גזרים גדולים, קצוצים דק
- 4 כוסות ציר ירקות ללא מלח (או מים)
- ½1 כוסות עדשים מבושלים
- ½ כוסות גרגירי חומוס מבושלים
- 3 כפות רסק עגבניות
- ½ כפית אבקת שום
- 1 כפית טימין
- 1 כף אורגנו טרי קצוץ
- 2 כוסות פטריות, פרוסות
- 2 כוסות עלי תרד בייבי, קצוצים
- מעט מלח ופלפל
- לאדות את הבצל והגזר במעט מנוזל הציר (או המים), עד שהבצל מתרכך.
- להוסיף את כל המרכיבים האחרים, חוץ מעלי התרד, ולהביא לרתיחה, ולאחר מכן לבשל על אש קטנה עד שהגזר מתרכך למידה הרצויה.
- לחזק תיבול במידת הצורך, להוסיף את עלי התרד ולבשל עד שהם מתרככים.
- המרק טעים אפילו יותר אחרי יום, כשהטעמים התמזגו במשך זמן רב יותר. ניתן להגיש מעל אורז מלא.
לעוד טיפים חשובים לחיזוק מערכת החיסון שלנו בחורף – לחצו כאן
באהבה
איילת
תודה איילת.
כל כך נכון ועם נעשה על זה מחקר בכלל מחזק לאכול מהאורגנו הטיבעי, אני נוהג לקנות חבילה גדולה, לקצוץ אותה, ולשמר במקרר, כל פעם מחדש אני מפתיע את עצמי במאכלים עם טעם האורגנו, שמן הסתם מזכיר לי את העיר היפה ירושלים.
אני מאמין שהילדים שלי רואים ופעם יעשו, אך נכון לעכשיו אולי בגלל גילם, הם נמשכים למאכלים שבמשך שנים הייתי חסיד שלהם, והרסניים ביותר, ולכן אשמח אם באחד הפוסטים תכתבי אייך לצרף את הילדים למשימה החשובה הזו של הדלק של הגוף.
דש חמה ושוב תודה על טיפים חזקים שאת שולחת.
רפי
תודה על הטיפ רפי!
תודה רבה, איילת יקרה, על החומר בעל ערך רב.
בשמחה ואהבה!
איילת,
רעיון להורים שרוצים להביא את ילדיהם לבשל עימם אוכל בריא.
מכיוון ונתקלתי בבעיה פעמים רבות, (יש לי 2 בנות שגרות מחוץ לבית). הן תמיד רוצות עזרה פה עזרה שם, ואני אמרתי שאני מוכן אך דרכי לעזור להם תהיה בקניית מוצרים, קבענו שפעם בשבוע נפגשים אצלי בדירה, אני עושה קנייה לבית, והם לוקחים איתם שקיות הפתעה בשלל ירקות ופירות בריאים, מאז זה הפך למסורת אדירה, ובדרך זו הן גם אוכלות בריא.
מקסים!
מה לגבי אורגנו יבש? האם מלבד הטעם הוא נעדר כל התכונות הבריאותיות שהזכרת?
שאלה חשובה שאלת. אשמח אם תהיה תשובה לגבי היעילות של אורגנו יבש
לא מצאתי מחקר שמדבר על אורגנו יבש לכן אין לי תשובה חד משמעית.
לטעמי יש לו תכונות בריאותיות רבות, שכן למרות שהוא יבש, אנחנו מרגישים בטעם ובריח הדומיננטיים שלו, כך שיש בו עדיין חומרים חשובים אופייניים לו
עד כמה הוא יעיל? כשאמצא את התשובה אכתוב לכם.
תודה.
על המידע החשוב שאת מעבירה לנו ועל המתכונים
מותר להעיר הערה קטנה…?
אני ממוצא איטלקי.הכרתי את הצמח הזה ורבים וטובים אחרים עוד בילדותי המוקדמת
(לפני המון שנים…).
אז עוד לא היו מודעים לצמחים האלה.
אמי ז"ל הביאה איתה מרומא את היידע והיות שגרנו במושב,היא תמיד לקחה אותי להרים ולשדות
לחפש את הצמחים ועל הדרך גם קיבלתי הסברים מעמיקים.
כמובן שהשתמשנו בהם בהתאם לצורך ועד היום אני נושאת איתי את היידע הזה.
קצת מפריע לי שאנשים קוראים לצמח הזה אורגנו (ORGANO).
אם תשימי לב,השם הבוטני שלו הוא – ORIGANUM וכך גם ביטאנו את השם.
אגב,יש לי פוסט בתפוז שבו אני מביאה כמה "מתכונים" לטיפול בשיעול.
באחד מהם האריגנו מככב.
מכל ה"סירופים" הוא היעיל ביותר.
בכלל,כשהרגשנו לא טוב,השתמשנו המון בצמחי מרפא.בזיליקום,מרווה,לואיזה,עלי זית ועוד רבים וטובים.
היום אם אבשל ללא התבלינים הטבעיים שאני קוטפת,זה יהיה תפל וחסר טעם עבורי.
שמחתי למצוא את האתר שלך,ואני מתכוונת לבוא לביקורים (ישר מהסימניות שלי…).
תבורכי!
תודה דניאלה.
תמיד כיף ללמוד משהו חדש.