גם הסנדוויץ וגם הממתק נותנים לגוף אנרגיה כי שניהם הופכים בגוף לסוכר.
ילדים מוציאים הרבה אנרגייה, ולכן הם באמת צריכים הרבה אנרגיה. אבל מה שצריך להבין זה שהם צריכים את האנרגיה הנכונה.
רוב הילדים היום (והאמת… גם רוב המבוגרים) אוכלים המון פחמימות, ולא רק שהם אוכלים יותר מדי פחמימות, הם אוכלים פחמימות שלא נכונות ובריאות להם בכלל.
מה קורה לפחמימה בגוף?
הפחמימה בגוף הופכת לסוכר והסוכר בתהליך מורכב הופך ל- ATP, חומר שנותן את האנרגיה שהגוף צריך.
הנה התהליך:
העניין הוא שרוב הילדים אוכלים את הפחמימות הלא נכונות. את הפחמימות שהופכות בגוף מאוד מהר לסוכר.
מה הבעייה עם הפחמימות האלו שהופכות מהר לסוכר?
פחמימות אלו מגיעות לדם מהר מאוד, מעלות בדם את רמות הסוכר בבת אחת, ואז הגוף נכנס לעבודה אינטנסיבית כדי להוריד מהר את רמות הסוכר, הלבלב עובד קשה להפריש אינסולין כדי להוציא את הסוכר מהדם, ולאורך שנים עם תזונה כזו של פחמימות גרועות, מתפתחת סוכרת.
כרגע, כשהילדים עדיין צעירים, הגוף שלהם יודע להתמודד עם רכבת השדים הזו של עלייה חדה ברמות הסוכר וירידה חדה. בעתיד (הלא רחוק) תזונה כזו יכולה להביא לסוכרת ובעיות אחרות כמו בעיות לב וכלי דם.
היום, כשהילדים עדיין צעירים, מה שזה גורם להם זה התמכרות לסוכר. כי הכמויות הגבוהות של האינסולין בדם גורמות לצורך של עוד ועוד סוכר. ממש רוצים כל הזמן דברים פחמימתיים וסוכרים.
תופעות לוואי כרגע הן – איבוד ריכוז בביה"ס, בעיות של קשב וריכוז, התפתחות חיידקים, דלקות התקררויות ועוד.
מהן פחמימות לא נכונות?
כשאני מדברת על פחמימות לא נכונות אני מדברת על כל הלבנים –
סוכר, דבר ראשון, ולא משנה אם זה סוכר לבן, חום, דבש, סילאן, מייפל וכד' – כולם סוכרים. לכולם השפעה משמעותית על רמות הסוכר בדם.
בנוסף – לחם לבן, עוגות, עוגיות, אורז לבן, על פסטה מקמח לבן, תפוחי אדמה בכמות גדולה.
כל אלו הופכים לסוכר תוך דקות מרגע שאכלנו.
כל המאכלים האלו ניתן להתייחס אליהם כסוכר נקי, סוכר טהור.
ז"א שאם הסנדוויץ עשוי מלחם לבן – אין שום הבדל בין הסנדוויץ והממתק.
בנוסף – מעבר לכך שמאכלים אלו הופכים מהר מאוד לסוכר, הסוכר שהגוף לא ניצל נכנס למאגרים והופך לשומן, ועודף שומן מביא לעודף משקל, וכידוע – עודף משקל הוא הבסיס לבעיות בריאות רבות.
הנה דוגמה:
ארוחת הבוקר ברוב הבתים כוללת קורנפלקס עם חלב (או שוקו).
החלב הוא חלבון מרוכז מהחי, כמו שהסברתי במאמר הקודם מעלה את רמות הורמון הגדילה- IGF-1 , והקורנפלקס הוא פחמימה שמתפרקת מהר לסוכר ויש בו גם סוכר נקי.
ז"א בארוחה אחת ישנה כמות עצומה של סוכר לא בריא שמגיע מהר מאוד לדם.
הילדים אוכלים את ארוחת הבוקר בערך בשעה 07:15 – 7:30 נכון?
ז"א שבשעה 8:30 בערך, הם חווים נפילה חדה של רמות סוכר בדם, מה שיכול להביא לחוסר ריכוז ורצון לאכול עוד.
העניין שהארוחה הבאה שלהם היא רק בשעה 10:00. ואז גם – בד"כ סנדוויץ מקמח לבן. שוב עלייה חדה ברמות הסוכר, וירידה מהירה.
כך שלאורך כל שעות הלימודים הם חווים עליות וירידות חדות ברמות הסוכר, ומכאן גם חוסר ריכוז.
לצערי, פעמים רבות, חוסר הריכוז הזה בביה"ס משוייך לקושי בלימודים, או יכולת לימודית נמוכה, ולא לתזונה.
הילד יכול לפתח דימוי עצמי נמוך של תלמיד בינוני ומטה, משהו שבכלל לא קשור ליכולות האינטליגנציות שלו.
כך שמבחינתי סנדוויץ' שמכיל פחמימות שמגיעות מהר לדם, ז"א לחם מקמח לבן, הוא כמו ממתק.
שניהם סוכרים שמעלים מהר את רמות הסוכר בדם ויכולים ליצור נזק.
מהן הפחמימות הנכונות?
פחמימות שנספגות לאט בגוף, ומגיעות לאט לדם.
אלו הפחמימות שמכילות גם סיבים תזונתיים וגם מינרלים וויטמינים יחד עם הסוכר שיש בהן.
הסיבים מאטים את ספיגת הסוכר.
לדוגמה:
פירות, ירקות, קטניות, דגנים מלאים (קמח מלא, אורז מלא, דוחן, קינואה, כוסמת וכד')
רעיונות לארוחת בוקר:
- לילדים שעדיין לא נפרדים מהקורנפלקס – תחליף מעט בריא יותר- פצפוצי אורז חום מלא או פצפוצי קינואה ללא סוכר ושמן צמחי (אפשר להוסיף לזה חלב שקדים או חלב שיבולת שועל)
- דייסת שיבולת שועל
- דייסת אורז מלא
- צלחת פירות העונה טריים + חופן אגוזים ושקדים טריים (לא קלויים)
- 1-2 פרוסות לחם מלא עם ממרח חלבה ביתי (פשוט מערבבים 1 כף טחינה גולמית עם 1 כף דבש או סילאן) + מלפפון וגמבה
- 1-2 פרוסות לחם מלא + ממרח שקדים +מלפפון וגמבה
- פנקייקים בריאים + מלפפון וגמבה
- שייק פירות ועלים ירוקים או מיץ פירות טריים
מתכון – פנקייקים ללא גלוטן מפחמימות בריאות
מתוך הספר "מתחילים לאכול נכון"
- לבלילה
- ½ כוס קמח כוסמת לא קלויה (אפשר לטחון לבד לקמח במטחנת קפה)
- ¼ כוס קמח אורז מלא
- 1 כף קוזו מעורבב ב- 2-3 כפות חלב שקדים עד להמסה
- 1 כפית אבקת אפייה ללא אלומיניום
- ¾ כוס חלב שקדים (אפשר להוסיף יותר אם התערובת יוצאת סמיכה)
- 1 כף סירופ מייפל
להגשה - סירופ מייפל
- אוכמניות ללא סוכר
- קינמון
- אגוזים ושקדים קצוצים
- פתיתי קוקוס
- לערבב את כל החומרים עד לקבלת בלילה לא סמיכה מדי ולא דלילה.
- למרוח בעדינות שמן זית על מחבת.
- לחמם את המחבת ובעזרת כף לצקת מהתערובת למחבת.
- לטגן עד שנוצרות בועות על הפנקייקים ואז להפוך לטיגון הצד השני עוד דקה אחת.
- להעביר לצלחת ולהגיש עם תוספות לפי מה שאוהבים.
הערה: קוזו הוא התחליף הבריא של הקורנפלור - עשיר במינרלים ובאיזופלבנואידים. זהו עמילן שמופק משורש צמח הקוזו, הגדל באופן פראי באיזורים רבים ביפן סין ודרום ארצות הברית והינו מרכיב בסיסי ויומיומי בתזונה המקרוביוטית. אפשר לקנות בחנויות טבע
אשמח מאד לקבל מתכון לדייסת שיבולת שועל טעים, בריא ודל סוכר גם לגדולים
תודה רבה!