לקראת תחילת שנת הלימודים אני יוצאת עם סדרת פוסטים שנוגעים לתזונת הילדים שלנו. מיתוסים ואמונות שמבלבלים הורים רבים. אני כאן כדי לעשות קצת סדר.
היום מיתוס #1 – הכי חשוב זה לסיים את העוף מהצלחת, או במילים אחרות – החלבון הוא הכי חשוב
רוב ההורים מרגישים שהילד חייב לאכול הרבה חלבון כדי לגדול ולהתפתח בצורה בריאה ותקינה. שמעתי לא פעם הורה אומר לילד "אם אתה לא רוצה יותר לאכול, אז אל תאכל – אבל רק תגמור את הבשר או העוף…" או "רק תשתה את החלב…"
יש כזו תחושה שהדבר החשוב ביותר בארוחת הילדים הוא העוף או הבשר או הגבינה והחלב. ז"א החלבון. וכאן הטעות.
לא תמיד רואים בבדיקות דם חוסרים של ויטמינים או מינרלים, מכיוון שהגוף יודע לאזן את הכמות שלהם בדם, אבל ניתן להבין שיש חוסרים בגוף, דרך תסמינים שונים. למשל –
חוסר בויטמין A מתבטא לדוגמה בבעיות עור כמו פריחה, אקנה, אלרגיות, כתמים, ראייה חלשה, במיוחד ראיית לילה, שיער נטול ברק.
חוסר ויטמין C יכול להתבטא בזיהומים חוזרים, דלקות חוזרות, התקררויות תכופות, דלקות חניכיים, שברים, עור יבש וקשקשי
חוסרים בקבוצת ויטמיני B מתבטאים בקשיים בריכוז, עצבנות, מתח
חוסר באבץ יכול להתבטא במערכת חיסון חלשה ומגנזיום למשל בשרירית תפוסים, בעיות מערכת הנשימה, דלקות אוזניים,
ומחסור בחומצת שומן מסויימת מסוג אומגה 3 קשורה לאימפולסיביות, תוקפנות, דיסלקציה, דיכאון ואינטליגנציה נמוכה.
ואלו רק דוגמאות.
מנסיון טיפולי ניתן לראות מקרים רבים שבהם בעיות רבות אצל ילדים, כמו דלקות אוזניים ובכלל דלקות חוזרות ונשנות, בעיות עור, קשיי ריכוז וכד', נעלמות בעקבות מעבר לתזונה נכונה.
רוב הילדים לא אוכלים מספיק מאכלים עם ערך תזונתי גבוה, ולכן מפתחים חוסרים משמעותיים בגוף שמובילים לבעיות בריאות.
בהתחלה בעיות הבריאות הן קטנות יותר כמו התקררויות תכופות, או דלקות אוזניים ועור.
במידה והתזונה לא משתנה, הסיכוי להתפרצות מחלה משמעותית בבגרות, כמו לב, סוכרת ואפילו סרטן, גדולה.
אז איך זה קורה? אם הם אוכלים יפה, וגומרים מהצלחת, את כל העוף, איך זה שיש להם כל כך הרבה חוסרים?
כי הטעות נעוצה במה בדיוק הם אוכלים.
יש שתי קבוצות מזון שהגוף צריך:
- מאקרונוטריאנטים – חלבונים, שומנים ופחמימות והם נותנים את הקלוריות לגוף.
- מיקרונוטריאנטים – ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון ועוד חומרים אחרים שלא נותנים קלוריות לגוף.
נכון, החלבון הוא באמת חשוב, ונכון, הגוף צריך כמות מסויימת של קלוריות, אבל מלבד קלוריות הגוף צריך גם ויטמינים, מינרלים, ועוד הרבה חומרים אחרים.
אז בואו נסתכל רגע – מה הגוף של הילדים שלנו צריך?
ילדים צריכים, יחסית למשקל הגוף שלהם, יותר חלבון מאשר מבוגרים. כי הם גדלים ומתפתחים ולכן דרישת הגוף שלהם היא לכמות גדולה יותר של חלבון יחסית למשקל הגוף.
מכאן, מעובדה זו, נוצר המיתוס שהחלבון הוא המרכיב החשוב ביותר בתזונה של הילדים.
כמה חלבון הילדים שלנו באמת צריכים?
ילדים צריכים בערך 2 גר' חלבון על כל 1 ק"ג ממשקל הגוף שלהם. (לעומת מבוגרים שצריכים 1.2 גר' חלבון על כל 1 ק"ג של משקל גוף).
ז"א ילד ששוקל 10 ק"ג צריך 20 גר' חלבון ליום.
ילד ששוקל 20 ק"ג צריך 40 גר' חלבון ליום.
שזה כלום!
ב 100 גר' של סלמון (פחות ממנה) יש 22.1 גר' חלבון!
100 גר' של חזה עוף אפוי יש 15.7 גר' חלבון
ב-1 כוס עדשים מבושלות יש 17.9 גר' חלבון!
1 כף חמאת בוטנים מכילה 4 גר' חלבון!!
מתוך כך ברור שתזונת הילדים הסטנדרטית מספקת להם מספיק חלבון במהלך היום.
העניין הוא שחלבונים נמצאים בכל המאכלים ולא רק במוצרים מהחי. לא רק בעוף או דג או חלב. חלבונים יש גם במלפפון וחסה. הכמות קטנה יותר, אבל יש שם גם חלבון. חוסר בחלבונים כמעט ולא קורה בעולם המודרני. כמעט אי אפשר לצרוך מעט מדי חלבונים וזה לא משנה מה אתם אוכלים.
הבעיות מתחילות לצוץ כאשר אוכלים יותר מדי חלבון ופחות מדי מאכלים שמכילים ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וכד'.
כמות גדולה מדי של חלבון
כמות גדולה של חלבונים מעלה את רמת ההורמון דמוי האינסולין, IGF-1 , הורמון שנקרא גם הורמון הגדילה, הורמון אשר מופרש אחרי ארוחה שיש בה ריכוז גבוה של חלבון. כאמור הורמון זה מעודד גדילה והתפתחות מוקדמת.
נמצא שעודף של ההורמון הזה בדם היה טריגר להתפתחות תאים סרטניים, בעיקר סרטן הערמונית וסרטן השד. בנוסף, מכיוון שזהו הורמון שמעודד גדילה, הוא גם גורם להזדקנות מואצת, דבר שיוצר נזק לגוף ונזק למח ככל שמתבגרים.
כמות ההורמון IGF-1 גדלה בגוף אחרי ארוחה שמכילה חלבון מרוכז.
מה זה אומר חלבון מרוכז?
חלבון נקי בלי סיבים תזונתיים, בלי מינרלים וויטמינים שנמצאים יחד איתו. חלבון מרוכז מגיע בעיקר מהחי. עוף, דגים, הודו, בשר, חלב ומוצרי חלב, ביצים.
היום התזונה בעיקרה מבוססת על חלבון מהחי.
רוב המשפחות אוכלות כמויות גדולות של חלבון במהלך היום.
לדוגמה, הנה תפריט סטנדרטי שילד ממוצע אוכל ביום אחד:
קורנפלקס עם חלב לארוחת בוקר
סנדוויץ עם גבינה לארוחת עשר
עוף/בשר/דג ופחמימה כמו אורז/קוסקוס/פסטה לארוחת צהריים
ביצים עם סלט וגבינות לארוחת ערב.
ז"א ביום אחד ילד אוכל גם עוף או בשר או דג, גם גבינות וגם ביצים. המון מוצרים מהחי.
המון מאכלים שמכילים בעיקר מאקרונוטריאנטים. כמעט ואין מאכלים שמכילים מיקרונוטריאנטים.
המטרה היא להקטין את הכמות של חלבון מהחי ולהוסיף מאכלים שיש בהם חלבון מהצומח.
אחרת מפתח הגוף של הילדים עם הזמן חוסרים של ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וערך גבוה אחר שהגוף שלהם חייב.
המטרה שלנו כהורים היא לדאוג בראש ובראשונה לכמות המיקרונוטריאנטים של הילדים (כמות הויטמינים, המינרלים, נוגדי החמצון).
ברגע שניתן להם מאכלים שעשירים בכל אלו, באופן טבעי הם יקבלו את כמות החלבון הנכונה שהגוף שלהם צריך.
לכן, הסלט והירקות הם החשובים ביותר בצלחת, ואם לא בא להם לסיים את כל הצלחת, הדבר הכי חשוב שיאכלו הם הירקות, הדגנים והפירות. יותר מאשר העוף או הבשר.
במידה ולא טבעוניים, ההמלצה היא לאכול עד 3-4 פעמים בשבוע חלבון מהחי.
מה שכן חובה זה להוסיף מזון מהצומח – ירקות, קטניות, אגוזים. בכולם יש חלבון ואפילו חלבון איכותי ביותר יחד עם המון ערך תזונתי נוסף.
דוגמה לארוחה יומית בריאה שילדים אוהבים
הנה דוגמה לארוחה בריאה, מלאה בערך תזונתי, בויטמינים, מינרלים, חלבונים איכותיים, פחמימות שנספגות כמו שצריך וחומצות שומן שחשובות כל כך לגוף המתפתח שלהם:
בוקר: צלחת גדולה של פירות העונה + אגוזים ושקדים לא קלויים (או חמאת בוטנים/שקדים שניתן לטבול את הפירות)
ארוחת עשר בבית הספר: פיתה מקמח מלא עם ממרח חומוס ביתי, עגבניות שרי בצד וחסה + פרי
צהריים: קוסקוס מלא + מרק ירקות ועוף
ערב: סלט מקסיקני ברוטב אבוקדו
מתכונים
- למרק
- 3 כרעי עוף חצויות וללא עור
- 4 גזרים מקולפים ופרוסים לעיגולים
- 4 קישואים מקולפים ופרוסים לחצאי עיגולים
- 1 כרישה קטנה קצוצה
- 2 בצלים צהובים קצוצים
- דלעת קטנה חתוכה לקוביות
- 1 לפת קטנה מקולפת חתוכה לקוביות (לא חובה)
- צרור פטרוזיליה קצוצה
- צרור גבעולי סלרי אורגני רחוצים היטב וקצוצים
- מלח ים אטלנטי גס/דק
- כורכום לפי הטעם - מינימום כפית
- מעט פלפל שחור גרוס
אפשר להוסיף גרגרי חומוס מבושלים. לא חובה אבל טעים ומוסיף הרבה חלבון.- לקוסקוס
- 2 חבילות קוסקוס מלא
- 2 כוסות מים פושרים
- 2 כפות שמן זית
- כפית שטוחה מלח אטלנטי דק
- להכין את שקיות הקוסקוס עם מים רותחים ושמן (כפי שמופיע בהוראות ההכנה על האריזה).
- להכנת המרק:
- להכניס את כל מרכיבי המרק לסיר, כולל ירקות, עוף ותבלינים
- להוסיף מים שיכסו את תכולת הסיר
- לכסות, להנמיך את האש ולבשל כ-1 שעה.
- להגשה - להניח בצלחת עמוקה קוסקוס, ומעל מרק, עוף והירקות.
- לרוטב:
- 1 עגבנייה גדולה
- ½ אבוקדו מקולף ומגולען (אם זו לא העונה אפשר להשתמש בטחינה)
- ¼ כוס בצל סגול קצוץ
- ½ כוס פלפל אדום/כתום/צהוב
- 1 שן שום
- 2 כפות מיץ לימון טרי
- מעט מלח
- לסלט:
- 350 גר' חסה קצוצה
- 1 פלפל אדום קצוץ
- ½ כוס גרגירי תירס
- חופן פטרוזיליה או חופן כוסברה קצוצים
- 1 כוסות שעועית שחורה מבושלת
- בבלנדר-לטחון את כל מרכיבי הרוטב עד לקבלת רוטב חלק
- לערבב את כל מרכיבי הסלט ולשפוך מעל את הרוטב
רוצים חוברת מתכונים מהודרת חדשה כל חודש, עם שפע מתכונים שיש בהם המון ערך תזונתי, יחד עם עוד המון חומרים על תזונה בריאה אליכם לתיבת המייל?
לחצו כאן על התמונה:
אילת תודה על הפוסט ! הוא עשה לי סדר בראש. אמנם אני מכירה את מידע ומכינה מאפינס סופר בריאים (אין לי מתכון כי כל פעם אני משנה לפי המצרכים בבית הזמן ומצב הרוח לניסויים) וחומוס בייתי 🙂 אבל תמיד טוב לקרא מידע מקצועי ולהתרענן. שוב תודה
באהבה רונית,
שמחה שקיבלת ערך!
ולמרות שאין לך מתכון מסודר – אני אשמח למתכון המאפינס 🙂
איילת תודה גם לי הרגיע קצת את הבלגן , גם חשבתי שחלבון זה הכי חשוב . הילד שלי כמעט טבעוני רק גבנצ וחלב לוקח מהחי. לעומת זאת האח שלי מגדל את ילדיו מגיל אפס רק על חלבון מהחי תזונת פליאו קטטונית רק דגים בשר עוף וביצים 2 ארוחות ביום גדולות למדי בעיני . ( כמות בשר שאני לא הייתי יכולה לאכול..בארוחה אחת או בכלל) אבל זהו . והם כבר בני 3 רזים קטנים נולדו פגים ,מאד רזים ללא טיפת שומן , אוכלים דווקא שומן מן החי וגם שמן קוקוס לפעמים נכנס…
מה את אומרת על זה ? הם עשו מחקר בקהילת הפליאו והראו להם שזאת התזונה הכי בריאה לבני אדם