היוונים הקדמונים האמינו כי הפטריות מעניקות כוח ועוצמה ללוחמים בקרבות. הרומאים התייחסו לפטריות כמתנת האלים והגישו אותן רק בחגים ובאירועים חשובים, המצרים הקדמונים ראו בהן סמל לעדינות ורגש, והסינים, לעומתם, הוקירו אותן כמזון בריאות.
אתם יודעים?
לאכול בריא זה לא מסובך במיוחד. כל מה שצריך לעשות זה לדעת אילו רכיבים לסלק מהאוכל שלנו ומהמטבח שלנו, ומה להכניס במקום.
זה הכל!
אני רואה אנשים נכנסים לסחרור ובלבול וסיבוך יתר, שלא נחוץ בכלל.
הנה דוגמה.
מרק הפטריות המקובל מכיל כל מיני רכיבים שלא כדאי להכניס אותם לגוף. אבל זה לא אומר שאי אפשר לאכול מרק פטריות. הפטריות הן מאוד טובות לנו, אז למה לא להכין מרק מוקרם שיש בו ערך תזונתי גבוה ולא פוגע בגוף?
כל פעם כשאני מכינה את המתכון הזה למשפחה שלי, אני מתלהבת מהשיטה המיוחדת שיש בו להקרים את המרק בצורה בריאה, לתת לו ערך תזונתי גבוה וכמובן טעם מיוחד.
פטריות הן מאכל שחובה להכניס לתזונה.
הן מכילות כ-80 עד 90 אחוז מים, ומעט מאד קלוריות (100 קלוריות ב-12 גרם). יש בהן מעט מאד נתרן ושומן, ו-8 עד 10 אחוזים ממשקלן הנקי הינו סיבים תזונתיים. לכן פטריות הן מזון מושלם לשומרי משקל, לאלו שרוצים עור פנים חלק, מי שרוצה לבנות שרירים ורוצה להיות מלא אנרגיה.
הן מצויינות גם למי שסובל מרגישויות שונות.
פטריות מהוות מקור מעולה לאשלגן, מינרל התורם בהורדת לחץ דם גבוה ובהפחתת הסיכון ללקות בשבץ. בפטרייה בינונית אחת, יש אפילו יותר אשלגן מאשר בבננה או בכוס מיץ תפוזים. מנה אחת של פטריות מספקת גם כ-20 עד 40 אחוז מהתצרוכת היומית המומלצת של נחושת, מינרל בעל תכונות המסייעות בהגנה על הלב.
פטריות משמשות מקור עשיר לריבופלאבין, ניאצין וסלניום. סלניום הינו נוגד חמצון הפועל יחד עם ויטמין E להגנה על תאים מפני השפעתם המזיקה של רדיקלים חופשיים. המקור העשיר ביותר לסלניום הוא חלבון מן החי. עם זאת, כיון שהפטריות (fungi) ניזונות מחומרים מן החי ומן הצומח, אכילתן היא, למעשה, הדרך הטובה ביותר עבור צמחוניים לצרוך כמויות מספקות של סלניום.
פטריות הן המקור הידוע השני (אחרי שמן דגים) לוויטמין D בצורתו האכילה. כמו כן, הן עשירות בסידן (טוב לעצמות) ובברזל (מצוין למצבי אנמיה).
הן מורידות כולסטרול, מצויינות למי שסובל מסוכר גבוה, נמצאו יעילות במניעת סרטן השד וסרטן הערמונית, מחזקות את מערכת החיסון.
ולא צריך לומר יותר. ממליצה להכניס פרטיות לתזונה לעיתים קרובות.
עכשיו חורף ואחד המאכלים שאני אוהבת במיוחד הוא מרק פטריות מוקרם.
הבעייה שמתכון סטנדרטי למרק פטריות מוקרם נראה כך:
רכיבים:
2 סלסלות פטריות שמפניון טריות
50 גרם חמאה
2 כוסות שמנת מתוקה
3 כוסות חלב
2 כפות קמח
1 בצל לבן
5 שיני שום
2 כפות אבקת מרק פטריות (או בטעם פטריות)
קמצוץ אגוז מוסקט
מלח ופלפל שחור
אז מה הבעייה?
- הקרמה בעזרת שמנת מתוקה – בשביל מה? סתם קלוריות, שומן רווי, כולסטרול ובד"כ גם המון המון כימיקלים (אם אתם לא משתמשים בשמנת מתוקה אורגנית שימו לב לכמות הכימיקלים שרשומה ברשימת הרכיבים, ואם אתם משתמשים בשמנת פרווה, על אחת כמה וכמה)
- קמח לבן – משמש להסמכה. קמח לבן לא נותן לגוף כלום מעבר לסוכר. קלוריה ריקה שמעלה רמות סוכר, גורמת למערכת העיכול שלנו להיות רגישה, לאלרגיות שרוב האנשים לא מודעים להן, שמתבטאות בנפיחויות, גזים, עייפות אחרי האוכל ועוד. אז בשביל מה צריך להוסיף קמח לבן למרק כל כך טעים?
- אבקת מרק פטריות – בד"כ מוסיפים את אבקת המרק שתיתן טעם ומרקם סמיך יותר. האם אתם יודעים ממה מורכבת אבקת מרק כזו? הסתכלו על הרכיבים של שתי אבקות מרק אלו שהשם שלהם משמז שיש כאן משהו בריא לגוף (מה שכמובן אין…):
נכון, יש שם פטריות מיובשות וירקות מיובשים אחרים, אבל בנוסף יש שם קמח לבן, ממתיקים וסוכרים (כמו סוכר, מלטודקסטרין, אבקת סירופ תירס שהינו אחד מהסוכרים המזיקים לגוף), שמנים מהצומח שרוב הסיכויים שהינם מזוככים או רוויים שיוצרים נזק (לא נראה לי היצרנים משתמשים בשמן זית מכבישה קרה או שמן קוקוס איכותי) ועוד.
אז בשביל מה להשתמש בכל אלו?
הנה מתכון משודרג, וטעים ממש :
- 1 כוס שעועית ג'מבו לבנה שעברה השרייה במים למשך לילה (נקראת גם שעועית בובס. אבל אפשר גם להשתמש בשעועית לבנה רגילה)
- מים לכיסוי
- 1 חבילת פטריות
- ½ כוס בצל
- 2 כפפות שמן זית (אפשר מעט חמאה אם אתם רוצים את הטעם)
- 2 כוסות ציר ירקות או מים
- מלח ופלפל
- לשים את השעועית בסיר, להוסיף את המים.
- להביא לרתיחה, להנמיך את האש, לכסות את הסיר ולבשל עד לריכוך.
- לקצוץ את הבצל ולטגן טיגון הפוך (במים) עד להזהבה. להוסיף את השמן.
- בינתיים לפרוס את הפטריות ולהוסיף אותן לבצל.
- לשים בקערה את השעועית ולמעוך או לטחון את השעועית.
- כשהפטריות מתרככות להוסיף את השעועית, ציר הירקות והתבלינים ולהביא לרתיחה.
- להנמיך את האש ולבשל עוד 15 ד'.
מה עשיתי כאן?
את ההקרמה עשיתי עם שעועית לבנה.
הפעם החלטתי להשתמש בשעועית בובס, שנקראת גם שעועית ג'מבו, שהינה שעועית מאוד גדולה. ניתן להשתמש גם בשעועית לבנה רגילה. אני אוהבת את הבובס כי היא מתבשלת מהר ויש לה טעם מתקתק מסויים. השעועית היא זו שמקרימה את המרק, ונותנת לו טעם מיוחד מאוד.
לשעועית כמובן יתרונות בריאותיים משלה. היא מעולה להורדת כולסטרול, היא מצויינת לירידה במשקל, יש בה המון סיבים לכן אינה מעלה את רמות הסוכר כמו פחמימה רגילה, והיא טעימה ממש. הדבר החשוב ביותר שהיא עוזרת למערכת העיכול לחזק את אוכלוסיית החיידקים שבה ולכן עוזרת לגוף להיות נקי, בכך עוזרת לעור שלנו להיות חלק ולמשקל לרדת.
אשמח לשמוע מכם כאן למטה בתגובות.
באהבה
איילת
המתכון לקוח מתוך מדריך מספר 7 במועדון "בון אפטיט".
אין עליך איילת!!! תודה על ההסברים הממצים והמסייעים להיגיון לשנות הרגלים, תודה לידע האינסופי שאת נותנת מכל הלב ותודה למרשם שבהחלט אנסה בהזדמנות קרובה.
חוץ מזה מזל טוב ליום הולדתך הרבה נחת וסיפוק ושנה נפלאה❤️
תודה יקירה, אבל יום ההולדת שלי חל באפריל 🙂
אלו סוגיי פטריות את ממליצה להשתמש במרק הזה?
תודה רבה על המתכון!
בשמחה איריס! אני משתמשת בשמפניון הרגילות
ערב טוב לך איילת
המרק נשמע טעים ומדהים
אך מה אפשר במקום שעועית?
תודה והמשך ערב נעים
הי איילת
לאחרונה שמעתי שהשמפיניון גדלות על מצע של לשלשת תרנגולות, ולכן לא כדאי לאכול אותן. מה דעתך?
שלום איילת
תודה לך על המתכונים המושקעים ובעיקר על החשיבה הבריאותית
על הרצון שלך לשתף את ממש מיוחדת
אהבתי את המתכון ואני אעשה אותו כבר מחר ישר כח
שוב תודה מכל הלב
באהבה קטי. אשמח לשמוע איך יצא 🙂
היי מהזה טיגון הפוך לבצל?
הי נורית,
טיגון הפוך הוא טיגון במים, מעט מים כל פעם, עד שהבצל מזהיב, ורק בסוף מוסיפים את השמן, מעט, רק כדי לתת טעם.
תודה רבה איילת.
המתכון בדיוק בזמן וסוף סוף נתת לי מענה למרק מוקרם ללא שמנת.
הטיפים הבריאותיים מוסיפים המון!
יישר כח ותמשיכי להפרות אותנו בידע ובניסיון הרב שלך.
ימים שקטים רגועים וטובים,
איה
באהבה איה!
האם שעועית לא קשה לעיכול?
יש תחליף לשעועית למי שיש בטן רגישה?
נסי להנביט את השעועית כך העיכול קל יותר.
את יכולה להשתמש בעדשים שהם קלים יותר לעיכול
היי איילת. מרק הפטריות האהוב נצרך אצלנו עם המון רגשי אשמה. הפתרון המוצע כאן נשמע מעולה. השאלה, אם לא נתגעגע למרק הלא מומלץ אך הטעים.
הי אילת,
האם המרק יוצא טעים גם ללא ציר ירקות?
איך מכינים ציר ירקות?
תודה רבה!!
האם להשרות את השעועית יותר ימים יעשה לה טוב?
איך את מכינה את ציר הירקות?
אני מקרימה הרבה מרקים גם עם שיבולת שועל. זה עובד מעולה עם כל סוג מרק כמעט.
תודה על המתכון. רעיון נהדר וטעים לעבות מרק בעזרת שעועית. אני בהחלט מנביטה את הקטניות לפני בישול. וממליצה להוסיף עוד סוג פטריות – שיטאקי או יער (או גם וגם…)
אין עליך ועל הנתינה שלך איילת המתכונים שלך נהדרים אני מתכוונת להכין את המרק פיטריות ואדווח איך יצא לי בכל אופן הרבה תודות .
תודה יקירה 🙂
לא פחות מגאוני !!!!! תודה על מתכון ורעיון נפלא. לא הספקתי להנביט לצערי כי כבר ככ רציתי להכין (:
תודה ירדנה יקרה. לא חובה להנביט 🙂
ספרי לי איך יצא?
אילת תודה רבה! יצא טעים מאוד וקיבלתי הרבה מחמאות מהאורחים