איך להכין אוכל מהר:
בלי להתפשר על האיכות
בלי להתפשר על הטעם
ובלי להתפשר על הבריאות
אני מאוד אוהבת לבשל, אבל…
לא אוהבת לעמוד שעות במטבח ולהכין
לא אוהבת להכין בלחץ,
ז"א במהלך השבוע העמוס שבו אני מתפקדת גם כאמא וגם כאשת עסקים
(וגם יש לי את עצמי לטפל בי…משהו שבד"כ נשכח מאיתנו, הטיפול בעצמנו…)
אני מחפשת את הדרכים שיאפשרו לי להכין אוכל מהר, בלי להתפשר על האיכות, בלי להתפשר על הטעם ובלי להתפשר על הבריאות.
ז"א להכין אוכל ביתי, טעים, שייתן ערך תזונתי גבוה
במשך שנים חיפשתי פתרונות. היה לי ברור שאני רק אמורה למצוא את הסוד, את הדרך הנכונה.
היה לי ברור שזה לא יתכן שאוכל בריא לא יהיה טעים, או שיצריך הרבה זמן כדי להכין אותו,
כי הרי יש כל כך הרבה מרכיבי מזון שהם בריאים וטעימים – אז למה אוכל בריא צריך להיות לא טעים? לא הגיוני.
ולכן החלטתי שאני חייבת למצוא את הסוד.
חיפשתי את אלו שיש להם את הלהט בעיניים כשהם מדברים על אוכל והחלטתי ללמוד מהם:
במהלך השנים רכשתי המון המון המון ספרי בישול מכל העולם – ארה"ב, הודו, אתיופיה, אנגליה, תאילנד ועוד.
- רכשתי המון תקליטורי DVD עם סדנאות בישול בריא מהעולם – כי היה לי חשוב לראות טכניקות ולא רק לקרוא.
- השתתפתי בקורסי בישול כאן בארץ
- עשיתי מנויים למגזינים אינטרנטיים בארץ ובעולם העוסקים באוכל
- והתחלתי ללמוד גישות שונות לבישול
יש את האוכל שאנחנו מכירים – הבישול הסטנדרטי עם השמנת, הגבינות, הקמח והחמאה.
שהוא טעים, אין ספק, אבל היה לי ברור שלא חייבים חמאה כדי שהעוגה תצא טובה
ולא חייבים שמנת כדי שהמרק המוקרם ייצא טעים – והחלטתי לחפש את הסוד – איך לקחת את המאכלים שאנחנו רגילים אליהם, ואוהבים אותם ולשדרג אותם ליותר בריאים?
אז התחלתי לקרוא המון על גישות בישול בריאות – לרובן לא התחברתי.
או שהן היו קיצוניות מדי, או שהן היו מתירניות מדי. הן לא התאימו לגישה שלי. היו בהן חלקים טובים ומעניינים אבל משהו היה לי חסר.
מכאן התחלתי לפתח את הגישה שאני מאמינה בה – וזה כל כך פשוט!
אני אגלה לכם את הסוד:
הסוד הוא לבחור את המרכיבים הנכונים והבריאים.
כל מאכל לא בריא אפשר לשדרג ולהכין אותו בצורה בריאה. לפעמים השידרוג הוא אתגרי יותר ולפעמים הוא פשוט יותר.
לדוגמה – עלי גפן ממולאים – הסיפור המשפחתי שלנו
אמא שלי אלופה בלהכין עלי גפן ממולאים באורז, והבת שלי ירשה ממנה את היכולת לגלגל ככה לגלילים קטנטנים ומלאי טעם.
אבל היו לי שתי בעיות קטנות עם המאכל הטעים הזה – האורז שהיה לבן והשימוש במלח לימון.
הפתרון היה נראה פשוט – להחליף את האורז הלבן באורז מלא ואת מלח הלימון במיץ לימון.
הבעיה היתה שלאורז המלא לוקח זמן להתבשל ואז המרקם לא יוצא אותו הדבר כמו עם אורז לבן
והשימוש בלימון גם לא נותן את האפקט של מלח הלימון. מ
לח הלימון מרכך (מעבר לטעם החמוץ שהוא מקנה) וכשלא השתמשנו במלח לימון זה לא יצא בדיוק כמו שאמא האלופה אוהבת.
אז מצאנו פתרון – נבשל את האורז המלא חצי בישול לפני שממלאים את עלי הגפן
ולמלח הלימון גם נמצא פיתרון – במקום מלח לימון השתמשתי באבקת ויטמין C טהורה שנתנה את אותו אפקט.
הבעייה האחרונה היתה שאני לא אוהבת לגלגל את עלי הגפן . אין לי זמן ואין לי סבלנות.
והפתרון?
הבת שלי שמחה לעשות את זה. אני מכינה את המלית והבת שלי מגלגלת. היום היא אלופה, אבל היא התחילה כבר בגיל 10 לגלגל עלי גפן…
וזו היתה דוגמה אחת.
דוגמה שנייה – ממרח חומוס
חומוס הוא אחד מהמאכלים הבריאים שיש. לנו המבוגרים כמובן, אבל לילדים על אחת כמה וכמה.
יש בו חלבון איכותי שמדוייק להם בדיוק לשלב שבו הם גדלים ומתפתחים.
הבעיות?
חומוס מתועש מכיל המון המון רעלים ושומנים מוקשים
חומוס ביתי מצריך המון זמן הכנה – להשרות את גרגרי החומוס ולבשל אותם המון זמן עד שיתרככו, ואז ההכנה.
כל זה כבר הופך את הכנת החומוס למתוכננת מראש ולשעות של הכנה.
כדי להכין ממרח חומוס רך וקטיפתי יש לבשל את גרגרי החומוס כך שיהיו ממש ממש רכים.
גם בישול ארוך לא תמיד נותן את המרקם הנכון ובמסעדות שמכבדות את עצמן מוסיפים סודה לשתייה לבישול החומוס.
הבעייה שסודה לשתייה הורסת את ויטמיני B הכל כך חשובים שיש בחומוס.
הפתרון?
הכנה ביתית כמובן עם התארגנות מוקדמת – ברגע שמכינים כמות גדולה של גרגירים,
ניתן להקפיא במנות ואז יש גרגרי חומוס זמינים תמיד בכל רגע שרוצים להכין.
ומה עם המרקם והתרככות של הגרגירים?
יש שני פתרונות:
- הנבטה – גם מעלה את הערך התזונתי של החומוס, גם מרככת את הגרגירים וגם עוזרת במניעת הגזים שיש לאחר אכילת קטניות.
- שימוש באגר אגר – אצה שנראת כמו ג""לטין שכמות קטנה ממנה מרככת את החומוס. היתרון בשימוש באגר אגר הוא כפול – גם מרכך את גרגרי החומוס וגם מוסיף ערך תזונתי גבוה לממרח.
אז ככה התחלתי לאסוף טיפים ורעיונות ולבנות את המטבח שלי ע"פ מה שאני מאמינה שהוא נכון.
לא הסכמתי להתפשר על טעם, איכות ובריאות
והיום אני רוצה לשתף אתכם ולהכניס אתכם למטבח שלי.
סודות הבישול הבריא
בעבר העברתי סדנאות בישול בהן החלטתי להכין מגוון גדול של מתכונים מייצגים וטיפים
ולצלם את כל תהליך ההכנה והבישול כדי שכל אחד יוכל לגלות עד כמה הבישול בבית הוא קל וכיף.
לא צריך להיות בשלנים דגולים ולא צריך לעמוד שעות במטבח.
צריך פשוט להבין את העקרונות וברגע שמבינים, ניתן להפוך כל מתכון לבריא.
כך נולד ה-DVD המתכונים הראשון מסוגו בארץ.
מה הנחה אותי בבחירת המתכונים ל- DVD?
- בריאות
- גיוון
- טכניקות בישול
- טעם
בריאות
יש קו מנחה בריאותית לכל מאכל שאני עושה, גם מבחינת המרכיבים של התבשיל, וגם מבחינת הגוף שלנו.
רוב האנשים עושים טעויות גדולות בכל מה שהם בכלל מכניסים למטבח, מבחינת הרכיבים הנכונים שבאמת צריכים להיות בכל בית.
בנוסף, רוב האנשים לא מקשרים בין האוכל והמצב הפיזי של הגוף – גיל, מחלות, הריון וכו"". וזה משהו שהיה לי חשוב להעביר דרך הדיסק.
בכל מתכון שהכנסתי לדיסק חשבתי על קבוצת אנשים מסויימת.
למשל –
כשהכנתי את ממרח החומוס, חשבתי בעיקר על נשים בהריון, ילדים ומתבגרים – כי הם צריכים יותר חלבון איכותי.
כשהכנתי את ממרח העגבניות המיובשות חשבתי על חולי הסרטן בגלל המיסו והליקופן שהינו נוגד חמצון חזק ביותר
כשהכנתי את הפסטו חשבתי על הגברים בגלל האבץ שיש שם
כשהכנתי את השעועית הירוקה והברוקולי חשבתי על אלו שסובלים מכולסטרול גבוה או בעיות לב וכלי דם בגלל החומרים הכימיים הנמצאים במשפחת המצליבים ונקראים אנטיציאנינים
כשהכנתי את השווארמה חשבתי על הספורטאים, ילדים ונוער בגלל החלבון
כשהכנתי את סלט שעועית המאש והאורז חשבתי על הצמחונים שמקבלים את כל הרכיבים שהם צריכים דרך מתכון זה
כשהכנתי את הבטטות חשבתי על הסוכרתיים וחולי סרטן השד, המעי והכליות
כשהכנתי את הירקות בקארי חשבתי על המתבגרים שלנו שסובלים כל כך מפצעי בגרות
ועוד ועוד ועוד…
הנה – אתם יכולים לראות בטבלאות המצורפות את כל המתכונים שיש בדיסק ומהו הערך התזונתי של כל מתכון
גיוון
ישנן שתי סיבות עיקריות שבעקבותיהן חשוב להכניס גיוון לאוכל שאנחנו אוכלים:
- בריאותית פיזית
- רגשית
בריאותית פיזית
הגוף צריך לקבל 8 קבוצות חומרים כל הזמן:
חלבונים, פחמימות, שומנים, ויטמינים, מינרלים, פיטוכימיקלים, סיבים תזונתיים ומים.
כל קבוצה מכילה עשרות סוגי חומרים, כך שכל הזמן הגוף צריך לקבל מאות ואפילו אלפי חומרים.
ברגע שהגוף לא מקבל את אחד החומרים, בוודאות מתפתחת מחלה.
זכרו את פרשת רמדיה העגומה, בה בתזונת התינוקות היה חסר רק ויטמין B1 וההשלכות היו טראומטיות ונוראיות.
אין מצב לא לתת לגוף בדיוק את כל מה שהוא צריך. ולכן יש לגוון.
אם נאכל את אותו המאכל כל יום לא נצליח לתת לגוף הכל. לכן יש לגוון.
מה זה אומר לגוון?
אם אנחנו אוכלים ירקות אז יום אחד נאכל ברוקולי וביום השני בטטה ולמחרת קישואים, ותירס וכרובית וכו'.
לאכול סלט שמכיל עגבניה, מלפפון ופלפל כל יום לא נותן את הערך המספיק לגוף.
כאשר אנחנו אוכלים דגנים יש לגוון ולא לאכול רק חיטה (לחם, קוסקוס, פסטה וכו') אלא גם אורז מלא, דוחן, קינואה, אמרנט ועוד.
לגוון.
רגשית
לאכול את אותם המאכלים כל יום זה משעמם בסופו של דבר וזו הנקודה שרוב האנשים מוותרים על לאכול בריא.
חוסר ידע איך להכין ומה אפשר לגוון. ברגע שמבינים את העקרונות – מאוד קל לגוון.
טכניקות בישול
מתכונים אפשר למצוא בלי סוף באינטרנט ובספרים.
אבל יש דברים שקשה להעביר דרך המילה הכתובה והיה לי חשוב שתכנסו אלי למטבח כדי שאוכל תכלס להראות לכם:
- איך לטגן בצל בלי שמן אלא במים?
- איך להשתמש בתערובות תיבול מיוחדות ובריאות לתת טעם?
- איך לאפות ולבשל כך שרוב הערך התזונתי ישמר?
- איך להשתמש ברכיבים מיוחדים ובריאים (מאכלי על) שפשוט משדרגים כל מאכל?
- מהם כל מיני רכיבים בריאים כמו מיסו, אמרנט, וואקאמה וכו"" ואיך לעבוד איתם?
- טיפים גאוניים שחוסכים כסף וזמן להכנת בסיס בריא לבישולים
- איך להנביט ולהעלות ערך תזונתי?
- איך להתארגן במקפיא?
- ועוד ועוד ועוד
כל זה ועוד מגלים דרך ה- DVD.
טעם
אחד מהתנאים החשובים שלי לאכול אוכל בריא הוא שזה יהיה טעים. לא טעים – לא אוכלת.
אני לא חושבת שצריך להתפשר על הטעם, אלא יש לדעת איך להכין מאכלים בריאים שיהיו גם טעימים.
כל המתכונים שיש בדיסק טעימים להפליא.
סיפור קצר
יום הצילומים אצלי במטבח היה ארוך וכיף ובסיומו צוות הצילום "וידאו בייקרי" יצאו עם הקלטות שצילמו ועם קופסאות מלאות באוכל.
הם היו היחידים שנחשפו למתכונים, ולהסברים ולא היה לי מושג מה זה עשה להם.
לאחר יום הצילומים הם המשיכו להיות בתוך התכנים מעצם העבודה על עריכת הסרטים.
לאחר חודש בערך קיבלתי SMS מיובל רפאלי, הבעלים של "וידאו בייקרי" עם תמונה וטקסט מתרגש עם המאכלים שהם התחילו להכניס ליום יום שלהם.
הנה ה-SMS שקיבלתי:
מה שהיה כיף הוא שכל פעם שפגשתי אותם הם סיפרו לי, כל אחד מהם, כמה שינויים הם עשו מאז יום הצילומים ואיך זה השפיע עליהם ועל היקרים להם.
אז מה ב- DVD?
- ארוחות בוקר
- ממרחים ופיתות
- סלטים
- תוספות
- מנות עיקריות
- טיפים
מה מקבלים?
DVD – סודות הבישול הבריא
- דיסק DVD עם סרטונים על כל מתכון ומתכון
- חוברת עם כל המתכונים
בונוס
8 טבלאות ליצירתיות במטבח – שווי המתנה 75 ש"ח
אומרים שלאהבה אין חוקים. אני חושבת שגם באוכל אין חוקים כל עוד מדובר בטעם. אם זה טעים…לכו על זה.
החוקים היחידים מגיעים מהמקום של הבריאות.
לתת לגוף את הטוב ביותר ולא להעמיס במאכלים המרעילים, ההורסים, המדכאים.
מה שכיף הוא שגם במסגרת של החוקים – השמיים הם הגבול. יש המון המון המון אפשרויות להכנת אוכל טעים ובריא.
אחת השאלות שקיבלתי שוב ושוב היא רעיונות. איך להיות יצירתיים במטבח? זה נורא פשוט כשיודעים מהי הנוסחה.
הכנתי לכם את הנוסחה. פתורה וזמינה לשימוש בכל רגע ורגע. זה פשוט משחק – למצוא את האפשרות שבא לכם באותו הרגע.
מה שעשיתי הוא שלקחתי את כל הנסיון שלי במטבח והעברתי אותו לטבלאות פשוטות עם מלא מלא אפשרויות, כדי שתוכלו להרכיב לבד את המנה.
לדוגמה:
טבלה על רטבים לסלט
מה זה אומר?
שרוטב לסלט מכיל גם מרכיב של טעם, גם מרכיב שומני, גם מרכיב חומצי וגם תוספות שונות.
כך שאתם בוחרים מכל עמודה מרכיב אחד ויוצרים את רוטב הסלט שהכי בא לכם באותו הרגע.
בפעם הבאה בחרו ברכיבים אחרים מכל עמודה והכינו רוטב אחר.
לדוגמה – רוטב א' – נבחר שום, שמן זית, סירופ רימונים ומלח
רוטב ב' – נבחר חרדל, אבוקדו, לימון ומיסו
כך הכנתי עבורכם טבלאות לכל ארוחה וארוחה:
- סלטים
- רטבים לסלטים
- שייקים
- גלידות
- תחליפים בריאים
- ארוחות עיקריות
- סנדוויצ'ים
כדי שתוכלו להיות יצירתיים – פשוט העזרו בטבלאות להכנת מגוון גדול מאוד של מאכלים
מה ההשקעה?
ההשקעה כעת ב- DVD הינה 298 ש"ח בלבד.
ומקבלים:
- דיסק DVD "סודות הבישול הבריא"
- חוברת מתכונים
- טבלאות יצירתיות במטבח
בהשקעה של 298 ש"ח בלבד.
עלות משלוח – 20 ש"ח.
רכישת DVD "סודות הבישול הבריא"