למרות שתאנים יבשות זמינות במשך השנה כולה, אין כמו טעמם הייחודי של תאנים טריות. ישנם סוגים וצבעים שונים של תאנים – ירוקות, צהבהבות, סגולות ושחורות ועונת כולן חלה בחודשים יולי – ספטמבר
התאנה היא עץ פרי נשיר שמגדלים באגן המזרחי של הים התיכון מימי קדם. שרידי פירות תאנה נמצאו בארץ ישראל עוד מהתקופה הניאוליטית (תקופת האבן החדשה שהחלה לפני כ- 10,000 שנה), ומכאן שעץ זה לא תורבת, אלא הינו מעצי הבר של ארץ ישראל.
פרי התאנה בעל ערך תזונתי רב ומכיל 17% סוכר פירות וכן עשיר בוויטמין C . התאנים נאכלות כפרי טרי או מיובש (דבלים), כליפתן, עוגות ועוד. כמו כן, מכינים מהן משקאות חריפים.
ערך תזונתי
התאנים עשירות בויטמינים מקבוצת B, ומכילות כמויות גדולות של בטא קרוטן (שהופך בגוף לוויטמין A), ויטמין C, ברזל, אשלגן, סידן, מגנזיום, אבץ, נחושת, קובלט, זרחן ויוד.
בתאנים מיובשות, בגלל שהוצאו מתוכן הנוזלים, כמות המינרלים היא פי 4 בערך, בעוד שכמות הויטמינים קטנה.
יתרונות בריאותיים
נוגדי חמצון חזקים
בתאנים יש כמות גדולה של נוגדי חמצון שחשובים לכל פעילויות הגוף. התאנים עשירות במיוחד בחומרים ממשפחת הפוליפנולים, שחשובים מאוד לעומס החימצוני של הגוף גם כאנטי אייג'ינג וגם כטיפול בבעיות בריאות שונות.
הורדת לחץ דם גבוה
התאנה משמשת מקור טוב לאשלגן, מינרל התורם לאיזון לחץ הדם. מרבית האנשים בימינו לא רק שאינם צורכים כמות מספקת של פירות וירקות, אלא שהם צורכים גם כמויות גדולות של נתרן – כיוון שרוב המזונות המעובדים מכילים תוספת נכבדה של מלח – ולכן מחסור באשלגן הינה תופעה רווחת.
צריכה נמוכה של מזונות עתירי אשלגן, בעיקר כשמלווה בצריכה מוגברת של נתרן, עשויה לגרום ליתר לחץ דם. במחקר שנערך בנושא, אכלה קבוצה אחת מנות של ירקות ופירות במקום חטיפים ומתוקים, וכן מוצרי חלב עם אחוזי שומן נמוכים. תזונה זו סיפקה יותר אשלגן, מגנזיום וסידן. קבוצה נוספת אכלה דיאטה "רגילה", המכילה כמות נמוכה של פירות וירקות וכוללת מאכלים בעלי תכולת שומן התואמת את התזונה האמריקנית הממוצעת. לאחר שמונה שבועות, חברי הקבוצה הראשונה (דיאטה מבוקרת) חוו ירידה משמעותית בלחץ הדם .
סיבים תזונתיים – דרך מתוקה להורדה במשקל
תאנים הינן מקור מצויין לסיבים תזונתיים. לסיבים תזונתיים יש השפעה מצויינת על איזון המשקל. תאנים, כמו מאכלים נוספים העשירים בסיבים תזונתיים, עשויות לסייע בתוכנית להפחתת משקל.
פירות העשירים בסיבים הינם תאנים, תפוחים, תמרים, אגסים ושזיפים.
מניעת סרטן השד שלאחר המנופאוזה
מחקר שנערך בשבדיה ובו היו מעורבות 51,823 נשים בגיל המעבר לאורך כ – 8 שנים, הראה 34% ירידה בסיכון לסרטן השד שלאחר המנופאוזה אצל נשים אשר צרכו כמות גדולה של סיבים תזונתיים מפירות לעומת אלו שצרכו מעט. תת קבוצה של נשים שהשתמשו בתחליפי הורמונים, לאלו שצרכו את הכמות הגדולה של סיבים, בעיקר מדגנים , נראתה ירידה של 50% בסיכון לסרטן השד, יחסית לאלו שצרכו מעט סיבים 1
מעבר לכך מחקר שנעשה במחלקה לכימיה תרופתית טבעית בסין הראה שבתאנים יש חומרים בעלי פעילות נגד תאים סרטניים שונים בבני אדם 2
עלי תאנה להפחתת אינסולין בחולי סוכרת
שימו לב! מדובר כאן על העלים ולא על פרי התאנה.
הפרי בעל אינדקס גליקמי גבוה, ולכן חולי סוכרת חייבים לשים לב.
בתרבויות שונות עלי תאנה הם חלק נפוץ בתפריט, ויש לכך סיבה טובה. עלי התאנה נמצאו כבעלי אפקט אנטי – סוכרתי ויכולים להוריד משמעותית את רמת האינסולין הנצרכת בחולי סוכרת הנזקקים לזריקות אינסולין 3 . במחקר שבוצע בנושא, תמצית נוזלית המופקת מעלי תאנה ניתנה כתוספת לארוחת הבוקר לחולי סוכרת, בכדי להפחית את רמת האינסולין לה הם זקוקים. אבל אם אתם מטופלים באינסולין וחושבים להתחיל לצרוך תמצית של עלי התאנה – שימו לב – זה חייב להעשות בהשגחה של מטפל מוסמך או רופא.
צפיפות עצם
תאנים הינם מקור טוב לסידן (79 מ"ג במנה של 50 גרם), מינרל בעל תפקידים רבים, ביניהם עידוד צפיפות עצם. בנוסף לכך, האשלגן המצוי בתאנה יכול לנטרל איבוד סידן דרך השתן (תופעה הולכת וגוברת הנגרמת כתוצאה מתזונה עתירת מלח, האופיינית לתפריט המערבי) ובכך לסייע במניעת דילול העצם בקצב מהיר.
מחלות לב וכלי דם
מחקרים שבוצעו על בעלי חיים הראו כי ביכולתם של עלי תאנה להפחית רמות של טריגליצרידים (סוג של שומן הנספג מהמזון והמיוצר בכבד. רמות גבוהות של טריגליצרידים בדם מהוות סיכון למחלות לב), בעוד שבדיקות מעבדה הוכיחו כי עלי תאנה מנעו גדילה והתפשטות של סוגים מסוימים של תאים סרטניים. מדענים טרם קבעו במדויק מהו החלק הפעיל בעלי התאנה האחראי לתוצאות הריפוי המרהיבות הללו.
בנוסף לריכוז הגבוה של אשלגן וסיבים תזונתיים, התאנה בולטת גם כמקור טוב למַנְגָּן, מינרל המסייע לגוף ביצירת רקמות חיבור, עצמות, גורמי קרישה והורמוני מין. בנוסף, הוא משחק תפקיד במטבוליזם של שומן ופחמימות, בספיגת סידן, בוויסות רמות הסוכר בדם וחיוני לתפקוד תקין של המוח ומערכת העצבים.
האצת מערכת העיכול
סגולה נוספת המיוחסת לתאנה, הנסתרת אולי מעיני רבים, היא שהתאנה הבשלה טובה להאצת מערכת העיכול ומסייעת לזירוז יציאות לאלו מאתנו הסובלים מעצירות. מוצרי זירוז עיכול רבים מכילים רכיבי תאנים וחלק מן המוצרים הטבעיים לטיפול בעצירות מבוססים על ריכוז גבוה של תכולת החומרים הפעילים בתאנים. התאנה מתעכלת בגופנו במהירות ומאיצה את פעולת הקיבה בשל היחס המאוזן שלה בין סיבים מתעכלים לבין סיבים שאינם מתעכלים ובשילוב עם שיעור הפחמימות הגבוה שבה. בנוסף למינרלים שכבר הזכרנו, הפרי מכיל גם ברזל ואין בו שומנים, אך יש לקחת בחשבון את הריכוזים הגבוהים יותר של פחמימות בתאנים יבשות מאשר באלו הטריות. התאנים נמצאו יעילות גם בהקלה של בעיית טחורים.
מחזקות את הגוף ואת מערכת החיסון
התאנים מומלצות במקרה של חולשה, או לשם חיזוק, במיוחד לספורטאים בגלל כמות הסוכר שבהן. מכיוון שהן מכילות שפע של סיבים תזונתיים, העומס הגליקמי שלהן נמוך, מה שאומר שהסוכר שיש בהן נספג לאט יותר בדם דבר שיכול למנוע התפתחות סוכרת מסוג-2.
בנוסף, התאנים מכילות קבוצת חומרים הקרויים פוליפנולים, שהינם אנטיאוקסידנטים ונמצאים בעיקר בתאנים יבשות שיש להם תפקיד חשוב בחיזוק מערכת החיסון.
שיער בריא
תאנים מאוד פופולאריות במוטצרי קוסמטיקה כמו שמפו, מרכך שיער ומסיכות שיער. נראה שהתאנים מחזקות את השיער ונותנות לחות, ומעודדות צמיחת שיער. אין הרבה מחקרים שנעשו על ההשפעה של התאנים על השיער, אולם יש הוכחות שחלק מהויטמינים והמינרלים שיש בתאנים חשובים לשמירה על בריאות השיער.
מחקר שנעשה בשנת 2013 בקוריאה הראה שיש קשר בין חוסר באבץ לנשירת שיער 4, ומחקר נוסף משנת 2016 5 סקר את התזונה של נשים שסובלות מנשירת שיער בגיל המעבר. המחקר מראה שישנם בתאנים מספר רכיבי מזון שבריאים לשיער וכוללים: אבץ, נחושת, סלניום, מגנזיום, סידן, ויטמיני B, ויטמין C.
עור בריא ויפה
ברפואה המסורתית במקומות שונים בעולם משתמשים בתאנים כדי לטפל בבעיות עור 6 . בנוסף, בתאנים מצוי חומר הנקרא פסוראלן שכאשר בא במגע עם אור השמש האולטרה סגול, נמצא שהוא יעיל במספר מחלות עור מסויימות.
חלב התאנה
לחלב התאנה הטרייה מייחסים את סגולת ריכוך היבלות וסיוע בהגלדה מהירה של פצעים.
גרגור חלב בו בושלו תאנים משמש לטיפול בדלקות חניכיים.
זאת ועוד…
צריכת תאנים מסייעת לטפל באנמיה, אסטמה, דימומים, טפילי מעיים, הרפס, שלבקת חוגרת, שיגרון ודליות ורידים. גרגור תמצית חמה שהוכנה מהפרי עוזרת בהקלה במקרי הצטננות ומיחושי אף וגרון.
כמו כן, התאנה משפרת את פעילות מערכת החיסון על ידי עידוד יצירת תאי דם לבנים וידועה גם כמשפרת זיכרון ומסייעת להתגבר על חרדות.
ויש גם אזהרות!
אלרגיה
נמצא שיש אנשים שרגישים לפרי התאנה, לעץ, לעלים ולשרף. אם כן, יש לשים לב 7
תאנים וחומצה אוקסלית
התאנה נמנית על מעט מסוגי המזונות המכילים כמות גדולה יחסית של חומצה אוקסלית, חומר טבעי המצוי בצמחים, בעלי חיים ובני אדם. כשחומצה אוקסלית נהיית מרוכזת מדי בנוזלי הגוף, נוזלים אלו יכולים להתגבש ולגרום לבעיות בריאותיות. מסיבה זו, אנשים הסובלים מבעיות כליות או כיס מרה, מוטב שיימנעו מאכילת תאנים.
תאנים מיובשות וסולפיטים (Sulfites)
סולפיטים או תחמוצות הגופרית (Sulphur Dioxide) הינן תרכובות קוטלות חיידקים, אנטי – אוקסידנטיות, המכילות גופרית. נהוג להוסיף תרכובות אלה לפירות מיובשים, כגון תאנים ומשמשים, כחומרים משמרים ובכדי למנוע חמצון ודהייה של צבע הפרי. סולפיטים אלה עלולים לגרום לתופעות שונות אצל אחד מתוך מאה אנשים, שמתגלים כבעלי רגישות לתרכובת. תגובות אלרגיות לסולפיטים עלולות להיות חמורות במיוחד אצל אנשים הסובלים מאסטמה. ארגון המזון והתרופות הפדרלי בארה"ב מעריך כי 5% מהסובלים מאסטמה עלולים לסבול מתגובה קיצונית כתוצאה מחשיפה לסולפיטים.
עם זאת, מזונות אורגניים אינם מכילים סולפיטים (בהתאם לתקנים מחמירים) וזוהי, אם כן, סיבה משמעותית נוספת להעדיף אוכל אורגני.
שרף התאנה
יש אנשים שמקבלים גירוי בעור במגע עם עלי או ענפי התאנה, ולעיתים גם בפרי הבוסר. זוהי תגובה אלרגית חיצונית למגע בשערות שעל עלי התאנה ובמוהל שהיא מפרישה כשתולשים עלה או חותכים ענף. במקרה כזה יש לשטוף מיד את המקום.
היסטוריה ורקע
התאנה היא הפרי הראשון שמוזכרת בתנ"ך – "עלי התאנה" שהיוו את לבושם של אדם וחווה.
היא מתוארת כסמל של שלום ושגשוג.
בכל אחד מחלקי העץ השתמשו בעבר – בפרי לאכילה, בענפים להסקה, בענפים הצעירים לאכילת הבהמות, ובשרף החלבי שנוטף מן העלים והפירות – לגיבון גבינה.
מה שמדהים הוא שהתאנה הוא פרי מדומה!! היא בעצם משמשת ככלי לקיבול הפירות האמיתיים, שהם הגרעינים הקטנים הנמצאים בתוכה.
היום לצערנו ירדה התאנה מגדולתה והסיבה לכך היא כלכלית בלבד. עץ התאנה פגיע מאוד למחלות, הבשלת התאנים אינה נעשית בבת אחת, חייבים לאוספם תקופה ארוכה מדי יום ביומו, והפרי הבשל, בגלל תכולת הסוכר שבתוכו, מאוד רגיש, תוסס בקלות ומתקלקל במהרה.
עובדה זו היא מצערת שכן ראינו עד כמה ערכה התזונתי של התאנה הוא עצום.
כיצד לבחור ולאחסן תאנים?
כיון שאינן מחזיקות מעמד זמן רב, יש לקנות את התאנים מקסימום יום או יומיים לפני שמתכננים לאכול אותן. חפשו תאנים בעלות גוון עשיר ועמוק, שמנמנות ועדינות אך לא מעיכות מדי. שימו לב שיש להן פטוטרת מוצקה ושאינן פגועות. גם ריח התאנה יכול לתת אינדיקציה טובה לגבי טריותן וטעמן. הוא אמור להיות עדין ומתקתק. ריח חמצמץ עלול להצביע על כך שהתאנה מקולקלת. כדאי לבחור בתאנים הבשלות ביותר משום שהן מכילות הכי הרבה נוגדי חמצון.
תאנים בשלות יש לשמור במקרר, שם יישארו טריות למשך מספר ימים. כיון שהן עדינות ונוטות להיפצע, יש לאחסן אותן בצלחת מרופדת בנייר סופג, או במיכל רדוד. יש לכסות או לעטוף אותן כדי למנוע מהן להתייבש, להימעך או לספוג ריחות ממזונות אחרים במקרר. במידה ורכשתם תאנים שטרם הבשילו דיין, יש לשמור אותן על צלחת בטמפרטורת חדר, הרחק משמש ישירה.
תאנים מיובשות יישארו טריות במשך מספר חודשים וניתן לאחסן אותן במקום קריר וחשוך או במקרר.
מומלץ לעטוף אותן היטב כדי למנוע חשיפת יתר לאוויר, דבר העלול לגרום להן להתקשות או להתייבש.
טיפים להכנת תאנים לבישול
לפני שאוכלים או מבשלים את התאנים, יש לשטוף אותן במים קרים ואז להסיר בעדינות את הפטוטרת. לנגב אותן בעדינות לאחר השטיפה.
בתאנים מיובשות ניתן להשתמש כפי שהן ובהתאם למתכון, או לבשל בעדינות במשך כמה דקות, במים או במיץ פירות, בכדי להפוך אותן תפוחות ועסיסיות יותר.
מתכונים
אני הכי אוהבת לאכול את התאנים הטריות כמו שהן. מעבר לכך ניתן להוסיף אותן לסלטים, לדייסה, לטחון ולהוסיף לרסק עגבניות על מנת להמתיק, לשלב אותן בתבשילי עוף ולהגיש כקינוחים.
תאנים אפויות לקינוח: לחתוך בראש התאנה חתך בצורת X (לא עד הסוף), ולפתוח מעט כמו פרח. להזליף מעט דבש וקינמון ולהכניס לגריל חם למספר דקות. להוציא, לפזר פיסטוקים קצוצים, אגוזי מלך קצוצים וצנוברים ולהגיש חם.
הנה סרטון לשייק תאנים טעים שעשיתי:
מקורות
- Int. J. Cancer. 2008 Jan 15;122(2):403-12
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25757495
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9597370
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3870206/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4828511/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25017517
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2222.2010.03486.x
יופי של הרצאה על פרי כמעט לא מוכר.
איפה קונים תאנים ? בשוק או במקום יותר סולידי ?
יום טוב,
יצחק
יצחק יקר,
תאנים היום אפשר למצוא בשווקים, ברשתות השיווק ואפילו בחנויות המכולת השכונתיות.
יום מקסים
איילת
התאנה היא אחת מפירות ילדותי, אחריה הסברס המתוק. כנראה שבאופן טבעי ידענו לחפש עצי תאנה שגדלו בסביבתנו וחיכינו שהפרי יגדל, יבשיל ויאכל. תודה על המידע הרב שהוספת לי.
תודה עדנה יקרה על השיתוף.
האינטואיציה הטבעית היתה ונמצאת איתנו מאז ומתמיד
מאמר מעניין ומחכים
תאמרי בבקשה 1 האם מי שאין לו בעיות בכליות או בכיס המרה , מומלץ לו גם להגביל צריכת תאנים ?
2 האם החומצה האוקסלית לא מפריעה לספיגת הברזל והסידן?
תודה רבה