הסוד בחיים מאושרים ובריאים הוא האיזון.
כל יציאה מהאיזון יוצרת עודף או חוסר שמביא בהכרח להתפתחות של בעייה.
בד"כ כשאנחנו מדברים על יציאה מהאיזון אנחנו מקשרים זאת לדברים שליליים – עודף של שומן בתפריט, עבודה של 24 שעות ביממה, הרבה ג'אנק פוד במהלך השבוע, כעס מתמשך לאורך זמן וכד'.
אבל יציאה מהאיזון יכולה להגיע גם מדברים נכונים אבל במינון גבוה.
למשל – מלפפון הוא בריא ובעל ערך קלורי נמוך, ולכן מומלץ לאכול אותו הרבה.
אבל מה יקרה אם התזונה שלנו תהייה מבוססת רק על מלפפונים, וזה מה שנאכל כל היום במשך שבועות וחודשים?
למרות שמלפפון הוא בריא, הגוף יצא מהאיזון ובוודאות נפתח בעיות בריאותיות.
זהו הסוד – לאזן.
ברגע שאנחנו סובלים מבעייה בריאותית מסויימת, גדולה או קטנה, זה לא משנה, אנחנו יכולים להבין שהגוף שלנו יצא מהאיזון.
משהו גרם לו לצאת מהאיזון וכדי לטפל בכך בצורה יעילה יש להבין מה גרם לנו לצאת מהאיזון –
אוכל לא נכון? יותר מדי פחמימות? פחות מדי ירקות? חוסר פעילות גופנית? לחץ תמידי? עצב מתמשך? לא כיף לנו בעבודה?
ישנם המון גורמים שמוציאים אותנו מאיזון, בעיקר באוכל –
התזונה המערבית המתועשת הביאה איתה קו מאכלים ששיבשו לנו את הטעם הטבעי והפכנו אותנו להיות מכורים לטעמים מיוחדים וספציפיים,
אורח החיים האינטנסיבי שקיים היום שגרם לנו לרצות כמה שפחות לבלות זמן במטבח,
יחד עם התפתחות המזון המהיר כל אלו גרמו לתזונה שלנו להיות ממש ממש לא מאוזנת.
פיתחנו הרגלים הרסניים – הרסניים לגוף ולנפש, ומתוך כך יצאנו מאיזון.
המזון המתועש והמהיר גרם לנו לעודף סוכרים
(גם לחם, קמח, פסטה, קוסקוס, אורז, בורקסים, עוגות ועוגיות נחשבים לסוכרים, גם אם הם עשויים מקמח מלא),
עודף חלבון מהחי וחוסר בויטמינים ומינרלים.
התפריט היומי הסטנדרטי של אדם ממוצע כולל המן סוכרים והמון חלבון מהחי.
תפריט יומי סטנדרטי כולל בארוחת הבוקר קורנפלקס עם חלב או קפה עם עוגייה,
בארוחת עשר סנדוויץ' עם גבינה או נקניק,
בארוחת הצהריים אורז או תפוחי אדמה יחד עם עוף או בשר או דג,
ובארוחת ערב ביצה עם גבינות ולעיתים סלט.
שימו לב כמה סוכרים (שמגיעים בתור פחמימות) וכמה חלבון מהחי רוב האנשים אוכלים ביום אחד.
גם אם אכלנו לחם מלא, וקורנפלקס שעשוי מאורז מלא אלו עדיין פחמימות.
וגם אם אכלנו חלב דל, וגבינות רזות, ועוף או דג במקום בשר אדום, זה עדיין חלבון מהחי.
הרצון לרדת במשקל הביא קו שלם של מוצרי דייאט, שאנשים תופסים אותם כבריאים, או כמאוזנים,
אבל היצרנים הוציאו את השומן מהמזון, וכדי לפצות על כך הוסיפו סוכר או מלח.
אנשים חושבים שאם הם אוכלים לחם מלא זה בסדר, ואז ניתן לאכול כמה שרוצים,
ואם הם אוכלים עוף במקום בשר זה גם בסדר ואז אפשר לאכול כל הזמן.
רוב האנשים מסתכלים נקודתית. מבינים שצריך לאכול אורז מלא וקמח מלא, ולכן זה מה שהם אוכלים כל היום.
אנשים הבינו ששומן הוא לא טוב ולכן אוכלים דל שומן.
מה שיש להבין ולזכור שיש להסתכל על התמונה הגדולה ולא רק על אותה ארוחה ספציפית במהלך היום.
תהיו מודעים ושימו לב – מה קורה במהלך כל היום? מה קורה במהלך כל השבוע? מה קורה במהלך כל החודש והשנה?
המלצה לשבוע– התחילו לבדוק מה אתם אוכלים במשך יום שלם ושבוע שלם.
בדקו – האם רוב התזונה שלכם מבוססת על פחמימות?
האם יש ירקות בתזונה בתפריט היומי שלכם? כמה?
מה עם פירות? קטניות? אגוזים? זרעים?
האם אתם אוכלים כל היום חלבון מהחי – בבוקר בצהרים ובערב?
כמה אוכל מתועש אתם אוכלים במהלך השבוע?
מה אתם שותים? האם אתם אוכלים מזון שמגיע בצורתו הטבעית ביותר? כמה פעמים בשבוע אתם אוכלים מזון מהיר?
שימו לב לאיזון.
מה שיפה הוא שאנחנו לא צריכים להיות קיצוניים בשום דבר, אלא לאכול מאוזן במהלך השבוע,
וגם אם קרה שהיינו בטיול או בחתונה ואכלנו שטויות, ניתן לאזן זאת בימים אחרי.
כתבו לי כאן למטה, וספרו לי האם אתם מאוזנים?
המון בריאות!
איילת שלום,
קודם כל, ברכותיי על האתר החדש ועל כל מה שאת עושה. עבורי את דוגמא.
אני כבר שנה בתהליך של שינוי תזונתי והרבה מתבססת על מה ששמעתי, קראתי וראיתי ממך.
אבל יש לי עניין לא פתור והוא הכמות של כל דבר שאנו צריכים. האם כמות הצריכה מתייחס ליום, שבוע? למשל בעניין אגוזים ודמויו, האם צריך גם אגוזים וגם שקדים ואם כן כמה (רק הבנתי שלגבי אגוזים מברזיל צריך 3). אם אני אוכלת הנ"ל האם לאכול גריעיני חמניות ודלעת כפי שמומלץ זה לא יותר מדי (במיוחד לשמירת המשקל). כמו כן גם לא הגעתי למסקנה האם זה כל כך חכם לשתות מיץ פירות בגלל שמפסידים הסיבים.
אשמח לקבל תשובה.
תודה והמשך עשיה פוריה.
פאולה
בע"ה
אינני רופאה אבל צמחונית משנת 1986… פאולה, לדעתי יש לך קצת בלבול בדברים. אני חושבת שלא צריך לאכול באותו היום גם שקדים וגם אגוזים שונים למיניהם, וגם זרעי חמניות וגם זרעי דלעת.
חשוב שלאורך שבוע ימים, הגוף יקבל מכל המגוון הזה, אך לא הכל ביום אחד !
גם כשרוצים לרדת במשקל, הגוף צריך שומנים כדי לתפקד,אבל יש לשים לב למינונים ולסוגי השומן.
אם לא צורכים שומנים אחרים במזונות שונים, מותר וצריך לקבל שומנים מן האגוזים והזרעונים.
כשמוותרים על שומנים כדי לרדת במשקל, משיגים את ההפך – הגוף נאחז בשומן שיש לו כבר,
ולא מצליחים לרדת אפילו גרם ! הגוף מתגונן ע"י אחיזה בשומן מפני מה שהוא קולט כ" יש מחסור, יש רעב, צריך לשמור על המלאי הקיים לעיתות צרה…"והוא לא משחרר שומן שכבר יש לו! למעשה זה מנגנון
שטובתנו לנגד עיניו, כדי לשמור עלינו. מנגנון מימי אורח החיים של האדם הקדמון הצייד…
באשר למיץ פירות – הפירות בריאים, ויש בהם סוכר בריא וויטמינים ומינרלים, אבל עדיין הסוכר הוא סוכר.
כדי להכין כוס מיץ תפוזים סוחטים 3-4 תפוזים (תלוי בגודל הכוס ובגודל התפוזים)
כשאוכלים תפוז, תפוז אחד משביע, כפי שכתבת, הודות לסיבים שבו.
לכן כשאוכלים את הפרי עצמו, ולא מיץ ממנו, צורכים ממנו פחות בכמות ומרוויחים כפול: גם סיבים, וגם פחות סוכר וקלוריות…
ובהזדמנות זאת כדאי להזכיר שכל המיצים התעשייתיים הנמכרים בסופרים, גם אלה הנחשבים "בריאים"
"טבעיים" הם תעשייתיים ! יש בהם מלא סוכר וחומרי צבע.
וניקח "טרמפ" על 'הצבע" ונאמר שהלחמים והלחמניות היפים והחומים שנמכרים לנו חומים בטענה שהם קמח מלא – הם לא !!! הצבע החום שלהם הוא מקרמל, שהוא סוכר שרוף…!
לא צריך להאמין לכל מה שאומרים וכותבים באמצעי התקשורת, צריך להפעיל ביקורת ושיקול דעת, וללמד את הילדים מגיל צעיר ! וכך גם אין להאמין לפרסומות למוצרי המזון ולשמות המפתים אותנו
כמו טבעי, בריא, עם פירות וכו'. לקרוא את רשימת הרכיבים. ואם כבר יש רשימה ממש, הרי שזה תעשייתי,מעובד, לא טבעי ולא בריא, וצריך להמנע מזה. כל תעשיות המזון לא דואגות לבריאותנו אלא לרווחים שלהן…
בברכה לחודש אלול מבורך
כרמלה
שלום איילת.
אני נמנעת משמורים ומזון מעובד . לעומת זאת בגבינות יש חומר משמר.אני מאד אוהבת גבינות.
מה לעשות [מלבד לא להשתמש בהן]?
אגב-טופו [ כתחליף] לא טוב לי [גורם לגלי חום].
תודה.
רבקה
שלום איילת ,
אשמח לדעת האם את תומכת בניקוי רעלים ?
ואם כן כיצד ?
תודה
בס"ד
איילת שלום רב!
אני ב"ה מאוד נהנת לשמוע ממך על תזונה בריאה וכן ליישם במציאות.על פי הבנתי אני די מאוזנת
במה שאני אוכלת,אך עם זאת עליתי לאחרונה בין 1-2 ק"ג וזאת לדעתי בשל אכילת אוגזים עם פירות
סדר יום שלי נראה כך בד"כ:
בבוקר אני שותה חצי לימון בכוס מים ואז יוצאת להליכה של כ-50 דקות.
כשאני חוזרת (בערך ב7:30 אני אוכלת צלחת ובה אבטיח,שסביבות 10:30 אני אוכלת 3 פירות עם חופן אגוזים שונים.בצהרים אני אוכלת צלחת ובה ירקות חיים ולאחר מכן צלחת מרק ירקות עשיר ובו עדשים
אדומות מונבטות.וכן בצלחת נפרדת מעט בטטה,ברוקולי,כרובית,סלק אדום וקצת קינואה.
אחר הצהרים אני שוב אוכלת או אבטיח או דייסת קוואקר או פרי עם כמה אגוזים.
ובערב אני אוכלת שוב סלט ירקות טרי,3פרוסות לחם מלא ועליו אבוקדו וטחינה משומשום מלא שאני מכינה או ממרח חומוס שאני מכינה.לאורך כל היום אני שותה רק מים וכשבא לי משהט מתוק פעם ביום
אני אוכלת כדור שעשוי מתמרים ושקדים טחונים.
הכל בריא אך הכמיות כנאה לא מתאימות לגופי.
אודה לך אם תעשי לי קצת סדר במאכלים ותפרטי לי כמה עדיף לאכול מכל דבר ?מה להוריד ולהעביר ליום אחר ? וכדומה.
הגובה שלי הור 173 המשקל 66 ק"ג והייתי עד לא מזמן 64 ק"ג והיקף המותנים שלי כפי שלימדת למדוד
87 ס"מ.עיקר האוכל מצטבר לי בבטן ובאגן בידים אני רצה מאוד וכן בפנים.
בתודה מראש,
שרה רבקה